234

Cohen: Middenkabinet slecht idee, maar was bereid te praten

In een interview met de Volkskrant zegt de PvdA-leider dat informateur Lubbers hem nooit gevraagd heeft om over middenkabinet te praten.. Noch heeft Lubbers ook maar een minuut gewerkt aan een ander meerderheidskabinet... Andere fractievoorzitters uitten maandag ook onvrede hierover... Rutte, Wilders en Verhagen vandaag weer bij Lubbers

PvdA-leider Job Cohen zegt dinsdag in een interview met de Volkskrant dat hij wel degelijk bereid zou zijn geweest om over een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA te praten als de informateur hem dat zou hebben gevraagd. Maar dat is nooit gebeurd. Lubbers heeft volgens Cohen ook geen minuut aan een meerderheidkabinet gewerkt.

Cohen zou Rutte (VVD) en Verhagen (CDA) in de armen van de de PVV hebben gedreven met zijn blokkade van een middenkabinet. Zo hebben althans Rutte en Verhagen de afgelopen dagen hun keuze voor een minderheidskabinet gedoogd door extreem rechts proberen goed te praten.

Een “onzinnige redenering”, zegt Cohen in de Volkskrant. “Niemand hoeft met Wilders samen te werken. Zoiets is een eigen keuze, dat komt niet door een ander. Verhagen had ook voet bij stuk kunnen houden. Hij heeft dit verwijt blijkbaar nodig om de draai aan zijn achterban te kunnen verkopen.”

De PvdA-leider wijst erop dat ook aan andere meerderheidsopties “nog geen minuut” is gewerkt in de kabinetsformatie. “Er is pas één meerderheidskabinet onderzocht: Paars-plus. Je hebt nog de vijfpartijencoalitie (VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks), de Roemer-variant (centrum-links: PvdA, CDA, SP en GroenLinks) en de regenboogcoalitie (PvdA, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66). Aan al die opties is nog geen minuut besteed.”

Verder zegt Cohen dat hij nooit heeft gezegd dat de PvdA een middenkabinet (met VVD, PvdA, en CDA) op voorhand zou blokkeren. “Ik zei wel dat ik er niets in zag en ik vind het nog steeds een slechte oplossing. Maar de informateur heeft mij er nooit naar gevraagd. Ik zou wel aan tafel zijn gegaan.”

Dat VVD en CDA hem nu verwijtend vindt Cohen grote onzin. “Een rechtse regering was nota bene de eerste voorkeur van Rutte, dat heeft hij eindeloos herhaald. En nu is het opeens mijn schuld dat hij met de PVV zit opgescheept? Kom op zeg! Het is de VVD die alle andere kabinetten blokkeert. Rutte blijft vasthouden aan zijn piketpalen: 18 miljard bezuinigingen, niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, geen kilometerheffing, geen lastenverzwaring.”

Dat de christen-democraten door hem voor Wilders hebben gekozen, kan er bij Cohen niet in. “Het CDA heeft een eigen verantwoordelijkheid. Verhagen had kunnen zeggen: dit vind ik een brug te ver. Hij is allesbehalve consistent. De hoofddoekbelasting, het Koranverbod, de etnische registratie – dat moest toch allemaal van tafel vóór het CDA ook maar met de PVV ging praten? Dat is geen meningsverschil over de kleur van de gordijnen!”

Verhagen
CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft er alle vertrouwen in dat het CDA-congres uiteindelijk zal instemmen met deelname aan een minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV. Verhagen liet dat blijken voor hij dinsdag bij informateur Ruud Lubbers naar binnen ging. Dat meldt de Pers.

De CDA-leden mogen op een congres hun oordeel geven over deelname aan een beoogd kabinet, zo heeft de nieuwe partijvoorzitter vlak de verkiezingen toegezegd.

Verhagen geeft toe dat er verschillende geluiden vanuit de CDA-achterban klinken, “maar dat houd je scherp”, zei hij.

Formatie vervolgd
Maandag uitten de andere fractieleiders (D66, GroenLinks, SP) bijna allemaal kritiek op het voornemen om een minderheidskabinet te vormen van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Ze vinden dat Lubbers niet binnen zijn opdracht heeft gehandeld door onderzoek te doen naar een minderheidskabinet.

Rutte, Verhagen en Wilders (VVD, CDA en PVV) zijn dinsdag in Den Haag bij informateur Lubbers om te praten over de resultaten van de gesprekken die Lubbers gisteren met de andere fractieleiders voerde, dat meldt de NOS.

Geef een reactie

Laatste reacties (234)