234

Cohen: Nu links minderheidskabinet onderzoeken

Update 16:30 Pechtold slaat uitnodiging Roemer af … Cohen en Roemer overleggen over centrumlinkse coalitie ... Halsema wil meewerken aan andere opties ... Cohen: 'Lubbers hield zich niet aan opdracht van meerderheidskabinet' ... Roemer wil alternatief regeerakkoord

Pvda-leider Job Cohen is niet te spreken over de manier waarop informateur Ruud Lubbers (CDA) te werk gaat. Het onderzoeken van een minderheidskabinet zoals dat nu wordt gepresenteerd was niet de opdracht die Lubbers kreeg van de koningin.

Het ANP meldt:

”Hij trekt zich niets aan van zijn opdracht. Die was het onderzoeken van meerderheidskabinetten”, aldus Cohen na het bezoek aan de informateur. Lubbers nam deze mededeling ‘voor kennisgeving aan’ aldus de PvdA-leider.

Cohen vindt dat Lubbers nu ook het alternatief van een links minderheidskabinet moet onderzoeken.

Lubbers ontvangt vandaag de zeven (vice-)fractievoorzitters van de partijen die in aanmerking komen voor deelname aan een kabinet.

De SP meldt in een persbericht dat Emile Roemer met een alternatief regeerakkoord wil komen.

SP-leider Emile Roemer nodigt Job Cohen en Femke Halsema uit om samen een alternatief regeerakkoord voor een Centrum-linkse coalitie te schrijven. Roemer wil dit akkoord aan de CDA-leden voorleggen als alternatief voor een rechtse minderheidscoalitie. Volgens Roemer staat de rechtse samenwerking garant voor harde bezuinigingen, grotere verschillen en minder solidariteit. Bovendien meent Roemer dat een rechts kabinet niet de stabiliteit biedt die het land op dit moment nodig heeft.

 Update 12:40 Trouw schrijft:

De PvdA-leider sprak tegen dat hij aan de wieg heeft gestaan van de samenwerking tussen VVD, PVV en CDA, zoals VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zeggen. “Rechts is altijd de eerste voorkeur van Rutte geweest. Hij was ook de eerste die zei: verder praten over paars plus heeft geen zin.” Volgens Cohen is de VVD de partij die een blokkade legt voor elke andere optie dan een rechts kabinet. Hij wijst erop dat Rutte vasthoudt aan zijn eigen ’piketpalen’.

Update 13:30 GroenLinks-leider Femke Halsema heeft aan Lubbers meegedeeld:

 “De GroenLinks-fractie adviseert de informateur de Koningin te laten weten dat een rechts meerderheidskabinet niet gevormd kan worden. Dat is de conclusie van de gesprekken tussen VVD, PVV en CDA. De wens om een minderheidskabinet te vormen met gedoogsteun van de PVV moet nu niet gehonoreerd worden. Een aantal andere meerderheidskabinetten dient eerst grondig onderzocht te worden. Voor de politieke stabiliteit en in het licht van de moeilijke economische omstandigheden verdient een gewoon kabinet met een meerderheid in de Tweede Kamer de voorkeur.  Zo’n kabinet moet kunnen rekenen op ‘vruchtbare samenwerking met de Staten Generaal’.

 In een toelichting zegt ze een voorkeur te hebben voor PaarsPlus maar ook aan andere meerderheidskabinetten mee te willen werken: “zoals een centrumlinks kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks, een middenkabinet van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie of een middenvariant van PvdA, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie. Ook een extraparlementair kabinet  van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks kan overwogen worden.”

Update 15: 40 Cohen gaat in op uitnodiging Roemer om te overleggen over centrumlinkse coalitie. Het ANP:

Alexander Pechtold (D66) moet overigens ook aanschuiven, vindt Cohen. “Wel hecht ik eraan op te merken dat voor ons in ieder geval naast GroenLinks ook D66 een voor de hand liggende partner is”, aldus de PvdA-leider.

Update 16:30 RTL parlementair verslaggever Frits Wester twittert:

Pechtold(D66) heeft Roemer(SP) laten weten dat onderhandelen met de SP over regeerakkoord met SP voor hem op dit moment niet aan de orde is.

Update 18:30 Trouw: VVD, CDA en PVV gaan Kamerdebat niet blokkeren

Een Kamerdebat van de linkse partijen zullen de VVD, CDA en PVV niet proberen te voorkomen, maar ze gaan zelf ook geen vragen stellen aan informateur Ruud Lubbers. De woordvoerder van Mark Rutte maakte dat namens alle drie de partijen bekend. “De druiven zijn wel erg zuur in de linkse kerk”, zei de woordvoerder.

Geef een reactie

Laatste reacties (234)