215

Cohen wil excuses Rutte na paspoortdraai

Update: Albayrak wil dat Rutte excuses maakt aan 'een miljoen Nederlanders' … Rutte stelde Albayrak ter discussie vanwege dubbel paspoort … Cohen: 'VVD-leider liet zich op sleeptouw nemen door PVV'

Rutte’s opstelling ten opzichte van het Zweeds paspoort van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten is volgens PvdA-leider Job Cohen dubbelzinnig. Rutte vindt het hebben van een dubbele paspoort voor CDA’er van Zanten geen probleem, maar bekritiseerde drie jaar geleden PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak wel vanwege haar Turkse identiteit. Cohen wil dat Rutte zijn excuses aanbiedt.

Premier Mark Rutte heeft volgens PvdA-leider Job Cohen in zijn eerste week als premier al ‘flinke steken’ laten vallen.

Job Cohen in een interview met het AD over Rutte:

Zijn draai kwam juist op de dag dat hij ook een afspraak losliet over het onder water zetten van de Hedwigepolder. Het is allemaal niet echt koersvast.

Cohen wil dat Rutte zijn excuses aanbiedt aan de voormalige PvdA-staatssecretaris. Rutte zei destijds dat het Albayrak zou sieren als ze haar Turkse paspoort zou opgeven, maar vindt het nu geen probleem dat Marlies Veldhuijzen van Zanten naast een Nederlands paspoort ook de Zweedse nationaliteit heeft.

Mark Rutte pleitte destijds voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. Bovendien staat in het regeerakkoord van VVD en CDA dat buitenlanders straks pas Nederlander kunnen worden ‘als afstand is gedaan van een of meer andere nationaliteiten waarvan afstand gedaan kan worden’. Mark Rutte zegt vooraf op de hoogte te zijn geweest van de dubbele nationaliteit van Van Zanten.

Update 20:40

Voor de microfoon van BNR Nieuwsradio verklaarde Nebahat Albayrak 

‘Hij heeft mij persoonlijk geen excuses te maken. Maar wel die miljoen Nederlanders die door hem zijn weggezet als potentieel niet loyaal en niet integer. Van de PVV verbaast me dit niets. Maar dat de VVD hierin mee ging omwille van oppositie voeren verbaasde me. Ze hebben zo hartstochtelijk de lijn van Wilders gesteund. En die lijn was keihard. Het stuitte mij tegen de borst dat met mij een miljoen Nederlanders met een dubbel paspoort niet loyaal kunnen zijn aan Nederland.’ 

Luister hier naar Albayrak

AD: Cohen vindt Rutte niet koersvast

De Volkskrant: Cohen: Rutte moet Albayrak excuses aanbieden

Geef een reactie

Laatste reacties (215)