8

College Rotterdam bezuinigt: helft wethouders in deeltijd

'Acht wethouders voor de prijs van zeven'

Rotterdam krijgt de komende vier jaar een stadsbestuur bestaande uit PvdA, VVD, D66 en CDA. Om kosten te drukken, is gekozen voor vier fulltime- en vier deeltijdwethouders.

Dat staat in het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Talent en Ondernemen’ dat de vier partijen donderdag onder leiding van informateur Hans Smits hebben gepresenteerd. Rotterdam gaat fors bezuinigen, oplopend tot 250 miljoen euro per jaar op een jaarbegroting van 3,5 miljard. Bij de gemeente zelf, waar op dit moment ruim 14.000 ambtenaren werken, verdwijnen ongeveer duizend arbeidsplaatsen, meldt NRC.

Vooral de verdeling van de wethoudersposten was de afgelopen dagen inzet van discussie. D66 en VVD (allebei 4 zetels) eisten beide twee portefeuilles op, tot ongenoegen van de grootste partij, de PvdA (14 zetels). Met het oog op de bezuinigingen vonden de sociaal-democraten het niet te verkopen dat het stadsbestuur zelf buiten schot zou blijven. Uiteindelijk werd een compromis gevonden. “Acht wethouders voor de prijs van zeven”, aldus beoogd PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst.

De wethouders van PvdA-huize worden Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en stedelijke economie), Hamit Karakus (bouwen en wonen) en Jantine Kriens (financiën, organisatie en maatschappelijke zorg). Namens de VVD treden twee deeltijdwethouders (1,6 fte) toe: Jeannette Baljeu (haven, regionale economie, verkeer en vervoer) en oud-deelgemeentebestuurder Antoinette Laan (sport, kunst en cultuur).

Nieuwkomer D66 neemt de plaats in van GroenLinks en levert ook twee parttimers: topambtenaar Korrie Louwes van het ministerie van Sociale Zaken krijgt de portefeuille arbeidsbeleid- en ontwikkeling en participatie. Over de tweede D66-wethouder wordt nog onderhandeld. Het CDA levert één fulltimer: topambtenaar Hugo de Jonge van het ministerie van Onderwijs. Hij was eerder politiek assistent van premier Jan Peter Balkenende, en krijgt de portefeuille jeugd, gezin en onderwijs.

Update 15:55: Het nieuwe Rotterdamse college van PvdA, CDA, VVD en D66 stelt de verkeerde prioriteiten, laat fractieleider Arno Bonte van GroenLinks weten. Het Rotterdam Climate Initiative, Kunst en Cultuur en Jongeren en Welzijn moeten het ontgelden terwijl de OZB en parkeertarieven worden verlaagd.

Foto: Weekendjeweg (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (8)