106

Commissie Cohen: IS een zionistisch complot vinden, mag

Justitieambtenaar die domme tweet de wereld instuurde, mag niet ontslagen worden ... Tweet valt onder 'vrijheid van meningsuiting'

Yasmina Haifi, projectleider bij het Nationaal Cyber Security Centrum, twitterde in de zomer van 2014 dat terreurgroep IS een ‘zionistisch complot’ is. Die tweet veroorzaakte een politieke rel; er werden Kamervragen gesteld, minister Asscher sprak van een ‘afgrijselijke tweet’ van een ‘bijna onmetelijke domheid’ en een ‘klassieke vorm van antisemitisme’. Toenmalig minister Opstelten was zelfs erg stellig en zei: ‘Zij komt niet meer terug in deze functie. Nooit.’ Maar, zo oordeelt de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA): de justitieambtenaar mag niet ontslagen worden.

Asscher heeft zich voorbarig uitgelaten, zegt de commissie. Daarmee heeft hij de arbeidsverhoudingen verstoord. De tweet vormt niet genoeg reden voor strafontslag, oordeelt de commissie. Een schriftelijke berisping zou volstaan.

Saillant is dat het ministerie, tegen de gebruiken in, het advies van de commissie geheim probeert te houden, schrijft NRC. De krant is in het bezit van het advies. NRC schrijft:

Volgens de commissie-Cohen hadden beide ministers zich niet zo in het openbaar mogen uitlaten over haar schorsing “nog voordat zij daarover persoonlijk was ingelicht”. Cohen stelt dat Haifi zich schuldig heeft gemaakt aan een milde vorm van plichtsverzuim, vooral door haar mening op Twitter te ventileren. Maar omdat Haifi op de afdeling personeelszaken werkte en dus geen inhoudelijke bemoeienis had met het onderwerp waarover ze twitterde, is haar vrijheid van meningsuiting groter en was haar handelen niet zo ernstig dat ze erom ontslagen mag worden, oordeelt de commissie. Bovendien heeft de ambtenaar volgens de commissie spijt van haar tweet en heeft ze een “zeer goede staat van dienst”.

De secretaris van de commissie is gevraagd het advies geheim te houden tot na de laatste beroepsmogelijkheid, maar dat is de commissie niet van plan. “Ons is gevraagd het advies geheim te houden tot na de laatste beroepsmogelijkheid. Dat doen wij nooit, en bovendien kan dat nog jaren duren.”

Geef een reactie

Laatste reacties (106)