15

Commissie wil rechtszaken voortaan live op tv

Doel: meer openbaarheid in de rechtspraak

Rechtbanken moeten voortaan altijd tv-camera’s toelaten, dat schrijft een commissie onder voorzitterschap van Yvonne van Rooy (voorzitter college van bestuur Universiteit van Utrecht). Uitzonderingen mogen alleen gemaakt worden om de privacy van verdachten, getuigen en slachtoffers te beschermen of om veiligheidsredenen. De commissie komt tot haar bevindingen nadat ze het proces tegen Geert Wilders heeft geëvalueerd. De rechtszaken zouden mogelijk live te volgen zijn op een landelijk themakanaal, zo adviseert de commissie. Dat schrijft onder meer NRC Handelsblad.

Commissie-Van Rooy stelt voor dat de Raad voor de Rechtspraak, het bestuursorgaan van de rechters, gaat bekijken of een themakanaal “Rechtspraak TV” mogelijk is. De publieke omroep moet de rechtszaken dan live via het internet uitzenden. Volgens de commissie zijn er diverse rechters die menen dat hierdoor ‘meer evenwicht in de beeldvorming ontstaat’ omdat het huidige beeld vooral wordt bepaald door de ‘uitzonderlijke, geruchtmakende zaken’.

Eén van die geruchtmakende zaken, waardoor de commissie nu tot haar voorstellen komt, is het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Oud-raadsheer en getuige Tom Schalken meende dat rechters ‘geen regie voerden’en klaagde over ‘schandalige en respectloze’ behandeling door de rechtbank. De commissie stelt daarom voor dat ervaren rechters en communicatiedeskundigen voortaan voorafgaand aan de behandeling van spraakmakende zaken andere rechters trainen in ‘toegankelijk taalgebruik en het omgaan met media’.

Rechtszaken toegankelijk maken via het internet moet uiteindelijk leiden tot meer openbaarheid in de rechtspraak. Momenteel staat het burgers overigens al vrij de meeste rechtszaken bij te wonen.

NRC: ‘Televisiecamera’s moeten altijd toegang krijgen tot rechtszaal’

cc-foto: Henk-Jan Winkeldermaat

Geef een reactie

Laatste reacties (15)