16

Conflict CDA en PvdA over positie De Nederlandsche Bank

CDA wil, samen met SP en VVD, dat DNB wordt beschermd tegen claims... Minister Bos: Aansprakelijkheid houdt toezichthouders scherp... Wachten is op uitkomst commissies De Wit en Scheltema

Het CDA stevent af op een nieuw conflict met coalitiegenoot PvdA. De christelijke partij wil, samen met de SP en de VVD, de aansprakelijkheid van de financiële toezichthouders de Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten bij claims wettelijk beperken.

Door redactie Joop

SP, VVD en CDA vrezen dat bijvoorbeeld activistische hedgefondsen bij DNB of de AFM miljoenenclaims indienen als zij denken dat een ingreep van de toezichthouders hen benadeelt. Als de DNB hiervoor aansprakelijk wordt gehouden, draait de belastingbetaler voor de schade op, denken de partijen.

Zij vinden dat Nederland zich moet aansluiten bij landen als Frankrijk, België, Luxemburg en Zwitserland waar de aansprakelijkheid van centrale banken al wettelijk beperkt is. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk geldt zelfs volledige immuniteit.

Minister Wouter Bos van Financiën wil de toezichthouders echter niet minder aansprakelijk maken, zo schrijft onder andere het FD donderdag. Volgens de minister zijn er al genoeg regels die DNB en AFM beschermen en gaat van aansprakelijkheid juist een preventieve werking uit. Het houdt ze juist scherp, zegt Bos.

De minister nuanceert de bewering dat de belastingbetaler de dupe wordt van eventuele claims. Als die claims terecht zijn en niet verhaald kunnen worden bij de toezichthouder, wordt volgens Bos dus iemand anders de dupe. De consument of de belegger of de spaarder.

Gaan we uit van eigen schuld, dikke bult of is er een collectieve schade? Iemand betaalt uiteindelijk de rekening”, aldus de minister

Wat Bos in elk geval wel wil voorkomen is dat buitenlandse bedrijven hun claims massaal in Nederland gaan indienen, omdat de Nederlandse toezichthouders niet immuun zijn en die in omringende landen in ieder geval ten dele wel. Bos gaat samen met minister Hirsch Ballin van Justitie bekijken hoe deze ‘aanzuigende werking’ voorkomen kan worden.  

President Nout Wellink van de Nederlandsche Bank wil wel dat DNB minder snel aansprakelijk kan worden gehouden. Hij signaleert dat de gang naar de rechter steeds makkelijker wordt en dat dit de DNB beperkt in zijn bewegingsruimte. Hij spreekt van een ‘toezichthoudersdilemma’, omdat vaak niet vooraf vaststaat of een ingreep per saldo goed of verkeerd zal uitpakken.

Tweede Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) zegt in het FD dat ze eerst de bevindingen van de commissies Scheltema (over de DSB-affaire) en De Wit (over de kredietcrisis) wil  horen. Tot die tijd is haar antwoord op de vraag of er beperking van de aansprakelijkheid moet komen ‘nee, tenzij’. Minister Bos geeft ook zelf aan zijn beleid te kunnen aanpassen als onder andere deze commissies met hun bevindingen zijn gekomen. 

Advocatenkantoor NautaDutilh waarschuwde DNB rond de ondergang van DSB voor mogelijke claims van ondermeer Dirk Scheringa. (RTLZ)

Geef een reactie

Laatste reacties (16)