54

Conflict Noord-Korea steeds bizarder

Noord-Korea: 'Leger krijgt toestemming voor nucleaire aanval op de Verenigde Staten'

Het Noord-Koreaanse leger heeft officieel toestemming gekregen voor een nucleaire aanval op de Verenigde Staten, melden internationale media op gezag van het staatspersbureau KCNA. De onrustbarende verklaring is een nieuwe stap in het snel oplopende conflict. Volgens Pyongyang kan een oorlog ‘vandaag of morgen’ uitbreken.


Vorige maand dreigde Noord-Korea al met een ‘preventieve’ nucleaire aanval. De Verenigde Staten besloten vandaag het zekere voor het onzekere te nemen en een raketschild te installeren op het eiland Guam in de Stille Oceaan waar een Amerikaanse basis is gevestigd. Dit in aanvulling op stealth bommenwerpers die naar Zuid-Korea zijn gestuurd voor een gezamenlijke oefening. En vanavond is er dan de ‘officiële toestemming’ voor een nucleaire aanval op de VS. Er bestaat ernstige twijfel of Noord-Korea over de wapens beschikt om zo’n aanval uit te voeren maar inmiddels grijpt de verontrusting om zich heen. China uitte vandaag grote bezorgdheid over escalatie van het conflict. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel noemde Noord-Korea  een reëel gevaar.

Noord-Korea heeft een decennialange reputatie als het gaat om dreigen met oorlog en militaire actie. Soms leidt dat tot enig wapengekletter maar een echte oorlog is nooit uitgebroken. Probleem is echter dat niemand weet hoe ver de nieuwe leider Kim Jong-un van het padje is. Imiteert hij slechts de strategie van zijn vader om met veel dreigementen hulp en concessies binnen te halen of gelooft hij, net als bijvoorbeeld collega-dictator Saddam Hoessein, echt in zijn eigen onoverwinnelijkheid?

Tijdens de Cuba-crisis in de jaren zestig zagen de Verenigde Staten zich onder andere voor het probleem gesteld dat ze niet zeker wisten wie er in het Kremlin aan de macht was: partijleider Nikita Chroesjtsjov of een stel oorlogszuchtige generaals? Nu lijkt dat probleem ook te spelen met Noord-Korea. In Pyongyang is de macht in handen van een clan die door de Huffington Post op basis van de beschikbare informatie in kaart is gebracht, compleet met soap-achtige taferelen rond de lancering van een langeafstandsraket in december. Een oom van Kim Jong-un wilde die test tegenhouden maar hij werd gepasseerd door zijn echtgenote. Nu maar hopen dat een familieruzie niet leidt tot een kernoorlog.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)