Laatste update 18:36
130

Confrontaties bij Venezolaans-Colombiaanse grens om hulpgoederen

De belofte van Juan Guaidó om hulpgoederen Venezuela binnen te krijgen is ontaard in een hevige confrontatie in het Venezolaanse dorp Urena tussen burgers en het Venezolaanse leger. Over slachtoffers is vooralsnog niets bekend. Vanuit Cucuta, net over de grens in Colombia, wil de oppositie vrachtwagens het land in rijden. De zelfbenoemde en door veel landen, waaronder Nederland, erkende Venezolaanse president is zelf aanwezig om Venezolanen die naar Colombia zijn gevlucht een hart onder de riem te steken. Daarnaast ziet hij er op toe dat voedseltransporten en medicijnen een vrije doorgang krijgen in het door een economische crisis en hongersnood geteisterde land.

De zittende president Nicolas Maduro heeft het leger orders gegeven alles wat maar lijkt op hulpgoederen tegen te houden. Drie belangrijke bruggen op de grens met Colombia zijn daarom sinds vrijdag afgesloten. Een eerste vrachtwagen met hulpgoederen zou desondanks toch vanuit Brazilië de grens zijn overgestoken, meldt The Washington Post. Dit is iets dat Maduro als gezichtsverlies zal opvatten. Hij heeft in de afgelopen tijd altijd volgehouden dat er niets aan de hand is in Venezuela. Ook zouden enkele soldaten al zijn overgelopen.

Correspondent voor de Volkskrant Marjolein van de Water bevindt zich in Cucuta en zegt in de Volkskrant:

Ik sta hier bij de opgang van de Tienditasbrug in Cúcuta, vlak bij het pakhuis met hulpgoederen, samen met een paar duizend Venezolanen. Guaidó is er ook, hij gaat zo dadelijk een persconferentie geven. Als het goed is, gaan we daarna de brug op. Men zal proberen de versperringen te passeren om de overkant te bereiken. Er staan drie grote containers, vast gelast aan de metalen hekken van de brug. Daarachter staat het podium waar de Maduro-aanhangers een concert geven. Er zijn veel soldaten op de been.

Aan de Venezolaanse kant schijnen er veel confrontaties te zijn tussen het leger en Guaidó-aanhangers. Maar daarvan is hier niets te merken. Alle mensen hier hebben een witte roos gekregen. Heel symbolisch. Wanneer ze straks de brug op gaan, steken ze allemaal hun witte roos in de lucht, als bewijs van het vreedzame karakter van de stoet. Dus we moeten maar hopen dat het Venezolaanse leger niet gaat schieten.

Cc-foto: US Southern Command

Geef een reactie

Laatste reacties (130)