17

Conservatieve lobbyclubs uit VS beïnvloeden Europese politiek

Uiterst rechtse, christelijke organisaties uit de Verenigde Staten hebben in de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s uitgegeven om extreemrechtse activisten en campagnes in Europa te sponsoren. Dit zegt openDemocracy op basis van eigen onderzoek. Het zou gaan om 15 non-profit organisaties die in ieder geval actief waren tussen 2008 en 2017.

Volgens openDemocracy werd het geld vooral besteed aan lobbywerk rondom medewerkers van de Europese Unie, het tegengaan van wetten die haat spreken tegen moeten gaan en het ondersteunen van anti-LHBTQ en anti-abortuscampagnes in Oost- en Zuid-Europa. Alyan Smith, Europarlementariër voor de Scottish National Party (SNP) is bezorgd. “Het rapport laat zien hoe kwetsbaar onze politiek is voor vermogende, georganiseerde kwaadaardige invloeden.”

Er bestaan banden tussen de bewuste organisaties uit het onderzoek en leden uit de regering van Donald Trump. Zo is een hoog bestuurslid van het American Center for Law and Justice een van de topadvocaten van de president en ontving de Alliance Defending Freedom miljoenen aan donatiegeld van een stichting die is gelieerd aan de familie van de steenrijke Betsy DeVos, minister van Onderwijs onder Trump. Steve Bannon, voormalig strateeg van Trump, heeft samengewerkt met het Acton Institute for the Study of Religion and Liberty in Rome. Onlangs hielp hij nog met het oprichten van ‘The Movement,’ een instituut in Brussel dat populisten van rechterzijde wil steunen met advies.

Cc-foto: Alejandro Mallea

Geef een reactie

Laatste reacties (17)