29

Conservatieven winnen Britse verkiezingen

[Update] Clegg uitgenodigd om mee te regeren met Cameron: Conservatieve leider bereid te praten over hervorming kiesstelsel ... Uitslag: Nick Clegg (Liberal Democrats) boekt niet de gehoopte winst, Gordon Brown (Labour) verliest fors, David Cameron (Conservatives) wint zonder absolute meerderheid

De Britse Conservatieven hebben de verkiezingen van 6 mei gewonnen. De partij heeft geen absolute meerderheid, dus moet er een coalitie worden gevormd met de Liberal Democrats.

Volgens The Guardian ging het om de spannendste verkiezingsstrijd sinds de Tweede Wereldoorlog. In een exitpoll van de krant haalden de Conservatieven (Tories) 36%, Labour 28% en de Liberal Democrats 26% van de stemmen. Door het districtenstelsel is niet meteen duidelijk wat dit betekent voor de zetelverdeling in het parlement. De Conservatieven zouden uitkomen op 300 zetels, 24 te weinig voor een meerderheid. Nick Clegg, de leider van de liberalen die schitterde tijdens de lijstrekkersdebatten, zou dan in eerste instantie een minderheidsregering van de Tories moeten steunen.

Trouw schrijft in een commentaar dat de ‘onwerkbare’ uitslag waarbij geen van de partijen een meerderheid haalt ook een voordeel geeft:

Dat biedt de Liberaal-Democraten een onderhandelingspositie om hervorming van het stelsel af te dwingen. Het zou mooi zijn als na de introductie van het tv-debat ook dit onderdeel van de Britse politiek wordt gemoderniseerd.

Update 23:50: Volgens de eerste voorspelling breiden de Conservatieve hun zetelaantal uit van 193 tot ongeveer 300 zetels. Dat is onvoldoende voor een absolute meerderheid in het 650 zetels tellende Lagerhuis. Vijf jaar geleden bleken de exitpolls zeer precies, zo meldt de Volkskrant, maar ditmaal waren de statistici toch minder zeker. Labour, nu 352 zetels, moest volgens de eerste stand bijna honderd zetels inleveren. De Liberaal Democraten verliezen volgens de exitpolls zelfs zetels, vermoedelijk door het districtenstelsel, waar stemmen alleen tellen als deze zijn uitgebracht op de winnende kandidaat in een district. De LibDems eindigen vaak tweede of derde.

Update 7 mei: De uitslag: Conservatieven 305 (was 198), Labout 258 (356) en LibDems 57 (62).

Update 7 mei (16:00): Gordon Brown, die als premier volgens Britse tradities als eerste een poging tot een coalitie mag wagen, heeft die opdracht teruggegeven. Gezien zijn eigen verkiezingsnederlaag laat hij het initiatief om een nieuwe regering te vormen aan de Conservatieven en de Liberalen, zo liet hij weten. Hij is bereid met de Liberaal Democraten te praten als zij er met de Conservatieven niet uitkomen. Ook Nick Clegg van de ‘LibDems’ liet in een reactie weten dat de Conservatieven aan zet zijn.

Update 7 mei (17:00): De Conservatieve leider David Cameron biedt de Liberaal Democraten gesprekken aan voor een nieuwe regering in Groot-Brittannië, zo meldt de NOS. Hij is bereid om te onderzoeken of het Britse kiesstelsel hervormd kan worden. Daarmee komt hij tegemoet aan één van de belangrijkste eisen voor regeringsdeelname van de Liberaal Democraten.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)