Laatste update 19:08
11

Conservative Party schorst 14 leden om racistische social media-berichten

The Conservative Party van Theresa May heeft 14 leden geschorst, nadat het Twitter-account @matesjacob onthulde dat mensen die online verklaarden lid te zijn van de partij van Theresa May racistische en bedreigende opmerkingen maakten op social media. Veel van de berichten zijn gericht tegen moslims of de islam en verschenen op de Facebook-fanpage van de uiterst rechtse parlementariër Jacob Rees-Mogg.

Volgens een woordvoerder van de Conservative Party is de partij op geen enkele manier aan de pagina verbonden, maar zijn er naaar aanleiding van de onthullingen wel enkele leden geschorst, in afwachting van verder onderzoek.

Volgens de Muslim Council of Britain, een overkoepelend orgaan van Britse islamitische instanties, bewijzen de racistische berichten opnieuw ‘de verbluffende omvang van islamofobie binnen de Conservative Party’. De raad herhaalt haar oproep voor een onafhankelijk onderzoek naar islamofobie binnen de partij. Baroness Syeda Warsi, oud-voorzitter van de Tories, noemde haar partij al eens ‘institutioneel islamofobisch’. De lokale conservatieve politicus Peter Lamb werd in 2015 geschorst nadat islamofobe online haatberichten van hem bekend werden. In 2017 werd hij weer toegelaten tot de partij en dit jaar werd hij opnieuw geselecteerd als lokale kandidaat.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)