11

Consumentenbond: Veel onveilige producten bij AliExpress, Wish en Amazon

Online shoppen bij webwinkels buiten Europa is onverantwoord en risicovol. Dat constateert de Consumentenbond, die samen met 5 Europese zusterorganisaties een steekproef uitvoerde. Twee derde van de geïnspecteerde producten is niet geschikt voor winkelverkoop. Het advies van de Consumentenbond is om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of apparaten bij een webwinkel buiten de EU te kopen.

De onderzoekers bestelden 250 producten in verschillende categorieën, zoals kinderproducten, elektronica en diversen, waaronder cosmetica, sieraden en tandenbleekmiddelen. De producten werden besteld bij populaire webwinkels, zoals AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay.

Van alle bestelde producten bleek er met 165 iets mis te zijn. Sommige aankopen bevatten meer schadelijke stoffen dan is toegestaan of zijn gevaarlijk of slecht voor de gezondheid. Bij cosmetica buiten de EU wordt onvoldoende of geen informatie over de samenstelling gegeven.

In de categorie elektronica kwam bijna driekwart van de powerbanks, usb-laders en reisadapters kwam niet door de veiligheidstest. De apparaten kunnen oververhit raken, smelten, een schok geven en zelfs ontploffen en in brand vliegen. Van alle kerstverlichting werkt 90% niet naar behoren. Bij 6 geteste producten bestaat het risico op elektrocutie of brand. Bij 2 sets smolt de schakelkast.
Geen enkele CO-melder waarschuwde voor te hoge concentraties koolmonoxide en verschillende rookmelders bleken rook en vuur niet te detecteren.

Van de 11 geteste tandenbleekmiddelen bleken 7 producten meer waterstofperoxide te bevatten dan is toegestaan, in een enkel geval zelfs 70% meer. Een deel van het speelgoed bevatte 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers. En in 5 van de 7 sieraden blijken te veel zware metalen te zitten, zoals cadmium of lood. Eén armband bevatte zelfs 38% cadmium. Dat is 4000 keer meer dan is toegestaan. In een van de ringen zat 344 keer zoveel nikkel dan is toegestaan.

Bij het speelgoed werden er ook gevaarlijkere afwijkingen van de veiligheidsregels aangetroffen. Zo kon het materiaal van het speelgoed eenvoudig afbreken waarin een klein kind kan stikken.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is erg geschrokken van de resultaten. “Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden. Daardoor lopen ze enorme risico’s. Er moet iets gebeuren op het gebied van bewustwording. Maar er zijn ook andere maatregelen nodig, bijvoorbeeld omdat toezicht moeilijk is. Daarom is het goed dat staatssecretaris Mona Keijzer een speciale commissie van de Sociaal Economische Raad, waar de Consumentenbond ook in zit, om advies heeft gevraagd om dit probleem aan te pakken.”

cc-foto: Flickr / Sari Montag

Geef een reactie

Laatste reacties (11)