Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Copy-paste klimaatontkenners zakken op sociale media door het ijs

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
15444 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - DIPLOMACY - BLINKEN

© Areas of Greenland are seen from the air as US Secretary of State Antony Blinken takes an aerial tour of ice caps and fjords near Kangerlussuaq, Greenland, May 20, 2021. Saul LOEB / POOL / A

Ken je die mop van de klimaatexpert die naar Groenland ging om het ijs te meten? Spoiler: die ging niet.
Afgelopen weekend werd duidelijk hoezeer de Groenlandse ijskap te lijden heeft onder de klimaatcrisis. Een hittegolf zorgde er de afgelopen dagen voor dat er sprake is van een versnelde smelting van het poolijs. De temperatuur in het gebied ligt er momenteel ruim tien graden boven de gebruikelijke zomertemperatuur. Vorige week donderdag bereikte het kwik zelfs 23,4 graden, een warmterecord sinds het begin van de metingen in het noordoosten van Groenland. Sinds woensdag is de ijsmassa in het gebied met ongeveer 8 miljard ton per dag gesmolten, het dubbele van een gemiddelde zomerdag. Een veelgemaakte vergelijking: dat is genoeg om de Amerikaanse staat Florida in zijn geheel onder een laag van 5 centimeter water te bedekken.
Maar die bikkelharde werkelijkheid is niet besteed aan de doorgewinterde klimaatcrisisontkenner. Neem ene Ferdinand Meeus, ‘Doctor in de Wetenschappen (Chemie, fotofysica, fotochemie) en Lid Alumni KU Leuven’. Direct na het nieuws over de in record tempo smeltende ijskap spoedde hij zich om zijn bijna 12.000 twittervolgers te vertellen dat hij toevallig net teruggekeerd is van Groenland waar hij eigenhandig de dikte van het ijs heeft gemeten. De conclusie: ‘Er ligt vandaag nog steeds meer ijs dan 30 jarig gemiddelde. Kranten toeteren over dagelijkse smelt…maar das normaal vanwege zomer daar. Nogmaals bewijs van eenzijdige valse info dr media.’
Bijzonder is daarbij dat hij ten eerste niet de enige blijkt die net teruggekeerd is van Groenland om niet alleen exact hetzelfde onderzoek te doen, maar om daarnaast ook exact dezelfde tweet de wereld in te slingeren, inclusief exact dezelfde spelfout:
E7xXhy7WUAM_MVv
E7xXh0nWQAIU80D
E7xXh0mWYAU_L_9
Helemaal bijzonder is het dat deze wetenschapper die beslist geen klimatoloog is, blijkbaar jaarlijks eenzelfde onderzoek naar het smelten van het Groenlandse ijs uitvoert en steevast tot dezelfde conclusie komt:
En ook in voorgaande jaren reisden er klaarblijkelijk de nodige mensen mee:
De bittere realiteit is dat sinds het jaar 2000 de ijskappen elk jaar kleiner worden. Het smelten van het ijs in de zomers is op zich een normaal verschijnsel, maar het probleem is dat dit de afgelopen twintig jaar steeds sneller gaat. Dit jaar is daarop geen uitzondering, al is het er nu minder warm dan tijdens het recordjaar 2019. In de winters groeit de ijskap weer, maar in de laatste twee decennia is die jaarlijkse winterse toename kleiner dan de jaarlijkse zomerse afname. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het smelten van de Groenlandse ijskap tegen het jaar 2100 kan bijdragen aan een stijging van het waterniveau in de oceanen met 10 tot 18 centimeter. Eerder dit jaar bleek daar nog een extra gevaar bij te komen: het vrijkomen van grote hoeveelheden kwik.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.