24

Corporaties al in 2003 gewaarschuwd voor rommelen met derivaten

Toezichthouder: Politiek heeft zich laten meeslepen door lobby van woningcorporaties

Woningcorporaties zijn in 2003 al gewaarschuwd voor hun speculatie met derivaten. Dat zegt Jan van der Moolen, directeur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) vandaag in het AD. De methode werd gebruikt voor het afdekken van renterisico’s op grote schaal, maar in werkelijkheid werden ze gebruikt om te speculeren.

Door de speculatie verloor Vestia één van Nederland’s grootste corporaties 2 miljard euro. Uit een inventarisatie van toezichthouder CFV blijkt dat momenteel 16 corporaties in de problemen zitten door onverantwoord ondernemerschap, 6 daarvan zitten in de problemen door speculatie met derivaten.

De corporaties waren in 2003 echter al gewaarschuwd door een rapport van CFV. De overheid en de banken waren op basis daarvan voor een verbod op speculatie.

Er was zelfs al een conceptregeling. Maar de corporaties vonden dat dit hun ‘ondernemersgedrag’ zou belemmeren. Ze wilden bedrijfje spelen. Maar het zijn allemaal geen bedrijven! Ze hebben een maatschappelijke taak”, aldus Van der Moolen in het AD.

De sterke lobby van de woningcorporaties zorgde er uiteindelijk voor dat de regels onveranderd bleven. Dat was volgens de CFV-directeur in lijn met het toenmalige beleid van de overheid die juist steeds minder regels wilde. In 2005 probeerde Van der Moolen weer in te grijpen. Dit keer door de regel af te dwingen jaarverslagen van corporaties twee maanden voor publicatie in te mogen zien. Daarmee wil hij een veiligheidsclausule inbouwen zodat hij eerder kon ingrijpen als het mis dreigde te gaan. Ook voor deze maatregel wisten de woningcorporaties een stokje te steken.

Van der Moolen durft niet met zekerheid te zeggen dat met de regels uit 2003 een drama was voorkomen. “Maar ik heb wel gedacht: verdorie, hadden ze maar…”, zegt hij. Hij ziet inmiddels in dat niet alles is te bereiken met toezicht van bovenaf. Er gebeurt veel ondernemerschap die niet is te verantwoorden. Ook bij projectontwikkelaars. De raad van de commissarissen binnen de raden zouden veel strenger moeten zijn in het goedkeuren van bouwplannen. De CFV-directeur is optimistisch dat er nu iets gaat veranderen. De woningcorporaties hebben de klap wel gevoeld en daaruit geconcludeerd dat het nu anders moet.   

AD: ‘Geen gespeculeer meer’ – Toezichthouder op woningcorporaties wil terug naar de basis (Betaalde versie)

cc-foto: CorporatieNL

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)