55

Corrupte bestuurders nu in database

Wetenschappers maken overzicht corruptieschandalen in de politiek … VVD meeste zaken op haar naam

Twee wetenschappers uit Leiden presenteren dinsdag de ‘database corruptieschandalen’. Voor de database verzamelden ze tientallen zaken en corruptieschandalen uit de politiek die ertoe hebben geleid dat de normen veranderd werden.

Bestuurskundigen Patrick Overeem en Toon Kerkhoff hopen met de database meer en beter inzicht te krijgen in de veranderende normen wat betreft bijvoorbeeld declaratiegedrag, schrijft Trouw. Die is de afgelopen jaren namelijk steeds strenger geworden.

Een voorbeeld van een zaak die leidde tot verandering is de ‘bonnetjesaffaire’ met Bram Peper in de jaren negentig. Volgens de onderzoekers leidde deze affaire tot een strengere norm voor politici.Overeem: ”Destijds was de eindconclusie van een jarenlange juridische strijd dat Peper geen bonnetje te veel heeft gedeclareerd. Diezelfde zaak zou op dit moment, denk ik, een heel andere afloop hebben gehad. Peper zou anno 2015 veel harder zijn afgerekend.”

VVD
Van alle politieke partijen heeft de VVD de meeste zaken op haar naam staan, waarvan een bekend voorbeeld de affaire met Jos van Rey is. Van Rey is beschuldigd corruptie, verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim. Hij werd in april dit jaar uit de VVD gezet. Of  je kan concluderen dat VVD’ers dus sneller in de fout gaan, willen de wetenschappers niet zeggen. Volgens Patrick Overeem kan de oorzaak ook zijn dat VVD’ers vaker dan anderen de verantwoordelijk hebben voor gevoelige portefeuilles als Financiën en Ruimtelijke Ordening.

Niet alleen in de politiek speelt declaratiegedrag een rol, ook bij universiteiten. Zo bracht RTL Nieuws maandag het nieuws dat universiteiten vermogens declareren en de declaratieregels voor hun bestuur omzeilen.

Lees  ‘Boodschappen doen met de dienstauto is nu ondenkbaar’ in Trouw.

CC foto: Tjebbe van Tijen

Geef een reactie

Laatste reacties (55)