30

‘Corruptie in Marokko neemt toe’

Volgens Amerikaanse diplomaten is het Koninklijk hof de grootste profiteur

In vertrouwelijke ambtsberichten die via WikiLeaks zijn uitgelekt schrijven Amerikaanse diplomaten dat corruptie in Marokko onder koning Mohammed VI is toegenomen. Ook zou de corruptie beter georganiseerd zijn.

Koning Mohammed VI is in het verleden vaak geroemd om zijn pogingen Marokko te moderniseren. Uit gelekte documenten van WikiLeaks echter lijkt onder zijn regime de corruptie in Marokko toegenomen te zijn.

NOS bericht naar aanleiding van een publicatie in de Spaanse krant El País over het geval van een Amerikaanse ondernemer:

Wat de rol van de koning precies is, is onduidelijk. Zeker is, volgens de Amerikaanse consul, dat het Hof flink verdient aan vrijwel ieder bouwproject in het koninkrijk […] De Amerikaan had 162 miljoen euro geïnvesteerd in een bouwproject. Een bedrijf gelieerd aan de koning kreeg er lucht van en drong ‘met klem’ aan op samenwerking. De Amerikaanse ondernemer wees het koninklijke voorstel af en daarna werden van overheidswege de werkzaamheden geregeld stilgelegd. Uiteindelijk stelde het bedrijf van de koning een compromis voor. De Amerikaan bracht het koninklijk bedrijf in contact met zijn uitstekende connecties in de Golfstaten. In ruil daarvoor nam het Paleis genoegen met ‘slechts’ vijf procent van de winst. Het project werd gerealiseerd.

De Vlaamse krant de Standaard meldt dat er in Marokko slechts drie mensen zijn ‘die er toe doen’. “De koning en twee van zijn dichtste medewerkers treffen beslissingen over grote investeringen op hun eentje […] Met andere mensen praten is tijdverlies”, aldus de krant.

cc-foto:  Bahrain Ministry of Foreign Affairs

Geef een reactie

Laatste reacties (30)