Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Corruptie kost Europa 120 miljard

  •  
03-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
eur_300.jpg
Europese Commissie brengt anti-corruptierapport uit: 'Adembenemend' ... Onderzoek naar corruptie binnen EU instituten uitgesteld ... Advies: Beperk overstap politici naar bedrijfsleven
Met zes maanden vertraging brengt de Europese Commissie maandag een anti-corruptierapport uit. Het rapport biedt een overzicht van corruptie binnen EU-landen en een aantal maatregelen om de praktijken te voorkomen. Opvallend is dat de Commissie niet rapporteert over corruptie binnen de eigen instituten.
RTEmagicC_eu_300.jpg
In het rapport wordt onder meer voorgesteld dat Nederlandse vertrekkende bewindslieden en parlementariërs beperkt moeten worden in hun mogelijkheden over te stappen naar het bedrijfsleven. Andere landen kennen bijvoorbeeld een wachttijd voordat een functie bij het bedrijfsleven bekleed mag worden op een terrein waar de voormalige politicus invloed had. Voorbeeld van een ongewenste snelle overstap naar het bedrijfsleven is Camiel Eurlings (CDA) die na zijn aftreden als minister van Verkeer topman bij KLM werd.
Om belangenverstrengeling tegen te gaan moeten Nederlandse politici meer inzicht geven in hun zakelijke en privé-activiteiten. Een voorbeeld van iemand die in opspraak kwam door de activiteiten van haar partner is minister Schultz van Haegen (VVD) van Infrastructuur. Haar man is actief voor bedrijven die ook voor het ministerie werken. Er zijn in Nederland geen duidelijke regels voor en de procedure is gebaseerd op ‘vertrouwen’. Dat vindt de Commissie onvoldoende. Ook moeten parlementsleden verplicht worden inzicht te geven in hun gratis uitnodigingen en overnachtingen. Nederland is overigens niet verplicht de aanbevelingen over te nemen.
Op het gebied van corruptie is Nederland een relatief schoon land, stelt de Commissie. Slechts 1 procent van de bevolking heeft te maken gehand met corrupte ambtenaren, het Europees gemiddelde ligt op 10 procent. Nederlanders menen overigens dat er veel vaker sprake is van corruptie. Maar liefst 61 procent van de bevolking denkt dat er sprake is van grootschalige corruptie.
De Europese Commissie, die het rapport opstelde op basis van cijfers van onder meer de internationale corruptiewaakhond Transparency International, heeft de eigen instituten buiten het onderzoek gehouden. Volgens de Commissie is er nog geen geschikte methode beschikbaar om daar onafhankelijk onderzoek naar te verrichten. Transparency International constateerde eerder dat het slecht gesteld is met corruptiebestrijding binnen EU-inistituten. In de afgelopen jaren is er slechts één aangepakt wegens dergelijke praktijken.
Update 14:00
Inmiddels is het rapport gepubliceerd. De NOS meldt :
Corruptie in de 28 lidstaten van de EU kost de unie jaarlijks 120 miljard euro. Dat blijkt uit het eerste anti-corruptierapport dat de Europese Commissie vanmiddag heeft gepresenteerd.  De commissie noemt de omvang van corruptie “adembenemend”. Ondanks alle wetgeving waarover de lidstaten beschikken, valt er nog een wereld te winnen in de strijd tegen corruptie, schrijft de Commissie in de rapportage.
cc-foto: Wikimedia / Brad Frost

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.