8

CPB: Pak bij bank ook bonus handelaar aan

Nu heeft politiek vooral afspraken gemaakt voor de beloning van de top van banken, maar ook handelaren kunnen grote invloed hebben op de prestaties van een bank

De bonussen van handelaren bij banken moeten worden gereguleerd om te voorkomen dat banken te grote risico’s nemen. Toezichthouder De Nederlandsche Bank kan dat het beste doen, omdat de top van de bank vaak niet in staat is zelf stevig in te grijpen in de bonussystematiek. Dit stelt het Centraal Planbureau (CPB) in het maandag verschenen rapport Falende corporate governance: waarom banken verslaafd zijn aan risico.

Tot nu toe hebben banken en politiek vooral afspraken gemaakt over de beloning van de top van de bank. De beloningen van handelaren, die aandelen, obligaties en derivaten kopen en verkopen voor de bank en zijn klanten, zijn buiten schot gebleven. Dat schrijft De Volkskrant maandag.

Directies van banken willen aan de ene kant hun goudhaantjes niet kwijt en aan de andere kant willen ze niet dat handelaren de bank in gevaar brengen. Volgens het CPB kan de toezichthouder deze impasse doorbreken. Die kan regels opstellen die rechtstreeks ingrijpen in de bonussen voor handelaren.

Lees hier meer

Foto: Flickr Aloxe

Geef een reactie

Laatste reacties (8)