46

CPB Wars: D66 introduceert slinks vermogensboete

Pijnlijke maatregel niet in verkiezingsprogramma, wel in CPB-berekeningen

Een D66’er zorgde maandag voor onrust onder zzp’ers door te wijzen op een maatregel die de PvdA wel in de CPB-berekeningen doorvoert maar niet duidelijk in het verkiezingsprogramma vermeldt. Zou D66 zoiets nooit doen?

Op ZZPboete.nl constateert het Utrechtse D66-gemeenteraadslid Bram Fokke na alle media-aandacht tevreden ‘Mission Accomplished’. De concurrentie is een stevige slag toegebracht. Trots geeft hij een opsomming van de resultaten. Zo werd in het NOS-Journaal aandacht besteed aan de kwestie.

Fokke sloeg alarm over een belastingvoordeel dat de PvdA wil afschaffen omdat dit, volgens de partij, zzp’ers een dubbel voordeel oplevert. Een reactie op de aantijging dat zzp’ers zo stiekem gepakt worden, vind je hier.

Fokke verwijt de sociaal-democraten ‘hypocrisie’:

Niet alleen is het afschaffen van de arbeidskorting voor ondernemers een hele slechte maatregel, de PvdA doet dat ook nog eens stiekem. Eén regeltje in de CPB-doorrekening is de enige indicatie die kiezers hebben van dit plan. (…) Iedere partij zal moeilijke en mogelijk impopulaire maatregelen moeten nemen. Het vergt lef om open te zijn over die maatregelen en het debat daarover aan te gaan. De PvdA frommelt de maatregel in de CPB doorrekening en gaat daarmee het debat uit de weg.

Dat roept de vraag op hoe open en eerlijk D66 is over de maatregelen die – bijvoorbeeld – zzp’ers treffen. D66, die zich net als de PvdA presenteert als de hoeder van de 700.000 zzp’ers, blijkt ook addertjes onder het gras te fokken.

Over zorg schrijft D66 in het verkiezingsprogramma:

“Wie een tijd geen zorg nodig heeft, spaart voor de tijd dat dit wel zo is.

Dat klinkt heel goed maar nergens in het verkiezingsprogramma wordt vermeld dat D66 een vermogensboete in petto heeft voor mensen die juist dit doen: vermogen opbouwen voor zorgkosten. Deze harde maatregel is wel opgegeven aan het CPB. (zie pagina 344):

Vermogenstoets toeslagen: voor de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget gaat een vermogenstoets gelden. Vanaf een vermogen van 50.000 euro (in box 3) vervalt het recht op toeslagen. De besparing bedraagt 0,4 mld euro.” 

Oftewel: de partij roept mensen op te sparen voor zorgkosten en wie dat doet en meer dan 50.000 euro aan vermogen vergaart, een bedrag dat veel zzp’ers zullen halen, moet vervolgens meer voor die zorg betalen omdat hij of zij over eigen geld beschikt.

Handig! Al het nieuws over de verkiezingen op Joop Verkiezingsoverzicht.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

cc-foto: Bart Schalkwijk

Geef een reactie

Laatste reacties (46)