52

Crew Austrian Airlines weigert vluchteling uit te zetten

Bemanning komt in actie tegen onmenselijk gesol met migranten

De bemanning van een vliegtuig van de Oostenrijkse Austrian Airlines heeft spontaan geweigerd mee te werken aan de uitzetting van een Afghaanse vluchtelinge. De vrouw moest op grond van bureaucratische voorschriften uitgezet worden naar Bulgarije. Daar was ze echter juist weggevlucht omdat ze er door de vreemdelingenbewakers werd mishandeld.

Laila P. heet ze in de media, een 36-jarige Afghaanse tolk die vluchtte uit de hel van geweld en vervolgens zoals de meeste lotgenoten in Europa belandde in een bureaucratisch moeras gevuld met paarse krokodillen. Ze ging eerst in 2013 naar Bulgarije maar werd daar mishandeld in de opvang, een misdrijf waarvan ze nog steeds de gevolgen draagt. Dus vluchtte ze verder naar Oostenrijk en zocht er asiel.

Volgens de Dublin-conventie moet ze haar asielaanvraag afhandelen in Bulgarije dus wilden de autoriteiten haar deporteren. Ze werd aan boord gebracht van een vliegtuig van Austrian Airlines maar de bemanning herkende haar van Facebook en weigerde mee te werken met de wrede deportatie. Politieagenten haalen haar weer uit het vliegtuig en lieten haar vervolgen gaan.

De zaak van Laila wordt in het parlement besproken. De Dublin-conventie zou niet op haar van toepassing zijn omdat die slechts voor de eerste zes maanden van het verblijf geldt en zij pas veel later werd opgepakt. Laila is een toonbeeld van integratie, ze spreekt verschillende talen en heeft veel Oostenrijkse vrienden. Alleen de paarse krokodillen willen haar verslinden. De Afghaanse tolk is uitgegroeid tot symbool van het harteloze beleid ten aanzien van migranten en vluchtelingen.

Der Standard: Fall Laila P.: Pilotencrew verhinderte umstrittene Rückschiebung

Geef een reactie

Laatste reacties (52)