20

Crisis en populisme bedreigen persvrijheid

Reporters Zonder Grenzen: VS zakken 14 plaatsen, Nederland op 2e plaats achter Finland ... Persvrijheid EU-landen loopt sterk uiteen

Nederland scoort hoog als het gaat om persvrijheid op de jaarlijkse ranglijst van Reporters Zonder Grenzen (RsF), van de 180 landen op de lijst is de persvrijheid alleen in Finland groter. Binnen de EU loopt de mate van persvrijheid echter sterk uiteen. Zo staan Griekenland (99ste, min 14 plaatsen) en Hongarije (64ste, min 7 plaatsen) opvallend laag. Een gevolg van de economische crisis en de opmars van populisme, aldus het rapport.

In de ‘Land of the Free’ is het beeld evenmin rooskleurig, de VS zijn veertien plaatsen gezakt, van nummer 32 naar 46 op de wereldranglijst. De behandeling van klokkenluiders zoals Edward Snowden en Bradley Manning zouden volgens RsF onderdeel zijn van een ontmoedigingsbeleid om te voorkomen dat wantoestanden aan de kaak worden gesteld:

”In de VS heeft de vervolging van onderzoeksjournalisten en hun tipgevers binnen het veiligheidsapparaat een nooit eerder gekende omvang bereikt.” 

Ook het afluisteren van persbureau AP wordt sterk veroordeeld. De persvrijheid in de VS is daarmee kleiner dan in bijvoorbeeld Roemenië of El Salvador.

In landen als Mali, de Centraal Afrikaanse Republiek of Syrië waar conflicten aan de gang zijn staan journalisten zwaar onder druk om hun werk te doen. Turkmenistan, Noord-Korea en Eritrea kennen de minste persvrijheid.

cc-foto: Steve Rhodes

Geef een reactie

Laatste reacties (20)