0

Crisisoverleg Merkel en Sarkozy na wereldwijde beursval

UPDATE Aantal pensioenfondsen onder dekkingsgraad door daling beurskoersen ... Angst voor schuldencrisis in VS en EU leidt tot grote verliezen op beurzen wereldwijd … Duitse bondskanselier en Franse president voeren vrijdagmiddag telefonisch overleg met Spaanse premier Zapatero … Spanje en Italië dreigen Griekenland achterna te gaan … Beursanalisten wachten in spanning arbeidsmarktcijfers VS af

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy spoeden zich vandaag naar de telefoon voor een overleg over de wereldwijde crisis op de effectenbeurzen. Vanochtend opende de AEX-index in de rode cijfers. De Amerikaanse Dow-Jones en de Japanse Nikkei Index gingen de Amsterdamse beurs voor. De NOS meldt dat de grote verliezen op de beurzen voortkomen uit bezorgdheid over de schuldencrisis in de Verenigde Staten en in Europa. Er is op de financiële markten geen vertrouwen in de politieke oplossingen voor de tekorten. Daar komt bij dat de economische groei in veel landen tegenvalt.

Update 20.20

De Italiaanse premier Berlusconi heeft vrijdag bekend gemaakt de hervormingen te zullen versnellen. Berlusconi wil in 2013 het begrotingstekort al weggewerkt hebben. Berlusconi:
“Wij denken dat het opportuun is om de maatregelen te versnellen om een budgettaire balans vroeg in 2013 te bereiken in plaats van in 2014.”

Update 19.35

De Europese Centrale Bank is bereid Italiaanse staatsobligaties te kopen, indien de regering snel ‘geloofwaardige’ hervormingen doorvoert. Dat meldt NRC. De ECB is ook bereid om staatsobligaties van Spanje en een ander probleemland op te kopen.

Update 16.00

Als gevolg van (onder meer) de dalende beurskoersen is een aantal pensioenfondsen onder de wettelijk vereiste dekkingsgraad van 105 procent beland. De fondsen hebben zich bij De Nederlandsche Bank (DNB) gemeld, zo schrijft NRC Handelsblad.

DNB wil niet zeggen hoeveel fondsen onder de dekkingsgraad zijn gedoken en om welke fondsen het gaat. Ook kan de toezichthouder zich niet uitspreken over hoe ver de fondsen onder de 105 procent zijn gekomen. De pensioenfondsen moeten binnen twee maanden een plan aan DNB overhandigen waarin zij aangeven hoe ze weer boven de wettelijk vereiste dekkingsgraad komen.

Eerder

Volgens een woordvoerder van Merkel zal ook de Spaanse premier Zapatero aan het crisisoverleg van vrijdagmiddag deelnemen. De staatsobligaties van Spanje, maar ook Italië, staan onder druk van een zeer hoge rente. Gevreesd wordt dat beide landen een beroep zullen moeten doen op het Europese steunfonds, aldus de NOS.
Uit dit steunfonds kregen eerder al Ierland, Portugal en  Griekenland een lening. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Barosso zal er meer geld in de deze pot bij moeten. Hij schreef  een brief aan de leiders van de EU-lidstaten waarin hij zijn zorg uitte over de euro nu ook Spanje en Italië in problemen komen. Barosso constateert dat de beslissingen die op 21 juli zijn genomen met betrekking tot de steun aan Griekenland niet het gehoopte effect op de markten hebben gehad.

Volgens NOS-correspondent Chris Ostendorf is het een alarmerende brief:

Europa moet alles uit de kast halen om investeerders ervan te overtuigen dat de euro een sterke munt is en dat de regeringsleiders op de Eurotop van 21 juli belangrijke maatregelen hebben genomen. Barroso wil daarom dat de gemaakte afspraken over de extra macht van het noodfonds zo snel mogelijk worden uitgevoerd.

Ook pleit Barroso in de brief voor “extra maatregelen”. Daarmee bedoelt hij dat het noodfonds behalve extra macht ook extra geld moet krijgen, zegt Ostendorf. In het Europese noodfonds zit nu 750 miljard euro, maar dat is niet genoeg om ook een groot land als Italië te kunnen ondersteunen.
In Nederland is de politieke wil om aan het steunfonds te sleutelen ver te zoeken. Het ministerie van Financiën heeft laten weten het op dit moment “niet zinvol” te vinden om een nieuwe discussie te openen over het Europese steunfonds voor noodlijdende eurolanden. Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de besluiten van de Eurotop van 21 juli en daar moet alle aandacht op zijn gericht.

Volgens beursanalisten letten beleggers vandaag vooral op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Deze worden vrijdagmiddag bekend. Als die meevallen, zou dat de koersdalingen kunnen afremmen, maar tegenvallende cijfers kunnen de stemming op de beurzen verder in mineur doen gaan. De vrees voor een zwakkere economie in de Verenigde Staten en Europa leidde ook tot een daling van de olieprijs. Die staat nu op het laagste niveau in zes maanden.
NOS: Hoog Europees overleg over beurzen / Wallstreet diep in de min / AEX duikt onder 300 punten / ‘EU-steunfonds nu niet veranderen’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (0)