Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Curaçaose slavenregisters online beschikbaar

  •  
17-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Monument_to_1795_Slave_Revolt,_Curaçao
Vanaf maandagmiddag zijn de Curaçaose slaven- en emancipatieregisters online beschikbaar. Die kunnen worden geraadpleegd via de websites van de Nationale Archieven van Curaçao en Nederland. De registers zijn een belangrijke bron voor mensen die op zoek zijn naar hun Curaçaose familieverleden.
"Het slavenregister van Curaçao is een registratie van iedereen die eigendom was van particuliere slaveneigenaren op Curaçao in de periode 1839 tot de afschaffing van slavernij in 1863. Per persoon worden voornaam, geboortejaar, de naam van de moeder en de naam van de slaveneigenaar vermeld. Daarnaast is er ook informatie in te vinden over geboorte, overlijden, verkoop van mensen en de in- en uitvoer van mensen, want Curaçao bleef ook in de negentiende eeuw een centrum van kleinschalige internationale slavenhandel. De emancipatieregisters zijn registers van mensen die per 1 juli 1863 vrijkwamen uit slavernij. Ze zijn een belangrijke aanvulling op het slavenregister, omdat in de emancipatieregisters de achternamen staan die mensen in 1863 kregen."
Behalve een belangrijke informatiebron voor mensen van Curaçaose afkomst over hun familiegeschiedenis, is de hoop dat het beschikbaar stellen van de archieven ook zal leiden tot meer interesse in de slavernij- en kolonisatiegeschiedenis van Curaçao. Eerder werden ook al de slaven- en emancipatieregisters van Suriname online beschikbaar gemaakt.
Maandag 17 augustus is met opzet gekozen om de registers van Curaçao vrij te geven. Dat is namelijk Tula-dag. Op deze dag wordt op Curaçao het slavernijverleden en de opstand van Tula, dit jaar precies 225 jaar geleden, herdacht. De slaafgemaakte Tula weigerde samen met anderen aan het werk te gaan op de plantage Kenepa, waarna hij gearresteerd werd. Na langdurige martelingen bekende hij en werd ter dood veroordeeld. Het verhoor van Tula wordt bewaard door het Nationaal Archief. De opstand van Tula geldt als een belangrijke eerste stap naar de uiteindelijke bevrijding van slaafgemaakten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.