17

D66 bereid om met ChristenUnie te onderhandelen over coalitie

D66 wil met de ChristenUnie om de tafel om de mogelijkheden van een coalitie te bespreken. Dat heeft de Kamerfractie van D66 dinsdag aan het begin van de middag laten weten. Voordat eventuele onderhandelingen echt van start gaan, zullen D66-leider Pechtold en ChristenUnie-leider Segers in gesprek gaan met informateur Schippers.

Maandag al liet Schippers weten dat er wat haar betreft nog maar één mogelijkheid is om een meerderheidskabinet te vormen, namelijk met VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Die conclusie volgde op de pogingen van Pechtold om PvdA-leider Asscher warm te maken voor een coalitie. Die laatste wees Pechtold echter beleefd de deur.

Volgens Alexander Pechtold is de ChristenUnie nog altijd niet zijn eerste keus, of zelfs een van zijn eerste keuzes, maar ook wat hem betreft blijven er weinig andere opties over. Bij vrijwel elke andere partij die in theorie binnen een coalitie zou passen, is er wel een andere partij die daar bezwaar tegen heeft.

Of D66 en de ChristenUnie genoeg gemeenschappelijke grond vinden om een coalitie op te bouwen is nog maar de vraag. Er zijn enkele speerpunten van beide partijen, waar de twee lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wet voor voltooid leven. D66 heeft zich de laatste tijd hard gemaakt om die wet door de Kamer te loodsen, de ChristenUnie is fel tegenstander.

Bron: NOS, RTL Nieuws / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (17)