Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 bombardeert gemeenteraad tot privacy-waakhond

  •  
17-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schouw
Democraten willen privacyschending door gemeenten beperken
Gemeenten zetten de privacy onder druk, stelt D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw. Er komen steeds meer camera’s en drones. Ook wordt er informatie gedeeld met de Belastingdienst zoals parkeergegevens. Om de privacy te beschermen wil D66 dat gemeenten duidelijke regels gaan opstellen.
Zo moeten er regels komen over hoe informatie wordt verwerkt en beveiligd en over wie er precies inzage hebben in de Gemeentelijke Basisadministratie. Ook wil D66 dat er een privacy functionaris komt en mensen het recht krijgen hun gegevens te laten verwijderen.
De gemeenteraad krijgt de taak te controleren of de gemeente goed omgaat met de privacy van burgers. Als een burgemeester bijvoorbeeld drones in wil zetten, om maar een van de vele wilde plannen te noemen, moet hij de gemeenteraad informeren.
De D66-fracties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn, hoe kan het ook anders, blij met dit voorstel en zullen zich er na de verkiezingen van 19 maart voor inzetten dit waar te maken, aldus Schouw:
De D66-lijsttrekkers in de vier grote steden willen het voorbeeld geven. Maar we gaan ervan uit dat dit navolging gaat krijgen in een groot aantal andere gemeenten in Nederland.
cc-foto: beeldbank D66

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.