22

D66: CPB moet stresstest schatskist doen

Kamerlid Wouter Koolmees wil laten onderzoeken of de overheid een tweede crisis overleeft nu zijzelf onder hoge financiële druk staat 

D66 Kamerlid Wouter Koolmees wil dat het Centraal Planbureau de staatskas aan een ‘stresstest’ onderwerpt. Daarmee wil hij de garantie hebben dat de belastingbetaler niet nog eens opdraait voor hoge schulden als er een nieuwe crisis komt.

Dinsdag gaat de Kamer in debat over de Miljoenennota. Koolmees zal daarin aandringen op een stresstest voor de schatkist omdat hij niet wil dat het risico van een eventuele nieuwe economische klap, de burger treft.

“Naast de kredietcrisis staat Nederland nog voor andere grote uitdagingen, zoals de vergrijzing en oprakende aardgasvelden. Ook staat de belastingbetaler voor grote bedragen garant. Ik wil weten of de schatkist tegen die risico’s bestand is, ook als er een nieuwe crisis komt”, aldus Koolmees in Trouw.

De overheid staat volgens hem onder zware financiële druk omdat zij de afgelopen jaren op allerlei manieren financieel garant is komen te staan. Ze gaf banken leningen, stelde een garantstelling in voor spaargeld en opperde de Nationale Hypotheekgarantie en een exportkredietverzekeringen. “De risico’s moeten weer terug naar de markt, waar ze horen.”
Lees meer in Trouw: D66 wil stresstest voor schatkist

Geef een reactie

Laatste reacties (22)