18

D66: familierecht moet moderniseren

Maatschappelijke ontwikkelingen zoals stiefouders of meemoeders die opvoeden vereisen uitbreiding op wet

D66 vindt dat het familierecht aangepast moet worden vanwege de recente ontwikkelingen binnen de maatschappij wat samenlevingsvormen betreft. Daar pleit Tweede Kamerlid Vera Bergkamp voor tijdens het D66-congres van zaterdag.

Volgens het Tweede Kamerlid is de huidige wet verouderd en zijn er een aantal wijzigingen nodig. Mensen zouden bijvoorbeeld steeds meer buiten het huwelijk eerste kinderen krijgen. Het zou daarom noodzakelijk zijn dat de vader of ‘meemoeder’ als het om een lesbisch stel gaat direct ouderlijk gezag krijgt.

Momenteel kunnen enkel twee mensen juridisch ouder zijn. Daar wil Bergkamp ook verandering in brengen. Zij pleit ervoor om het gezag aan meer dan twee ouders mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij een opvoeding waar stiefouders bij betrokken zijn. Het Kamerlid hoopt met haar voorstel de commissie – die hier al onderzoek naar doet – ‘een extra duwtje in de rug te geven’. 

Daarbij moeten mensen met een samenlevingscontract zaken makkelijker af kunnen handelen. Ook het schenkrecht moet anders volgens Bergkamp zodat alleenstaanden – net als gehuwden – geld aan hun dierbaren kunnen geven met de fiscale voordelen.

Deze mensen hebben wel goede vrienden of familie. Maar om geld te schenken aan een goede vriend, betaal je een hoger belastingtarief. Het is een zeer persoonlijke keuze aan wie je geld schenkt. Iemand kan net zoveel voor je hebben betekend als een partner of naast familielid. Het is onterecht dat men bij een schenking aan een goede vriend of vriendin meer belasting moet betalen.”

cc foto:Caitlin Childs

Geef een reactie

Laatste reacties (18)