10

D66: Houd groene stroom betaalbaar

Lage tarieven grootverbruikers aan banden leggen

Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) pleit ervoor om gezinnen en kleinschalige ondernemers minder te laten betalen voor groene stroom. Zij is van mening dat grootverbruikers niet langer zouden mogen profiteren van de lagere tarieven. Zij legt het voorstel vandaag voor aan minister van Economische Zaken Henk Kamp, die onder andere over het energiebeleid gaat.

Van Veldhoven heeft uitgerekend dat een gezin er in 2017 ongeveer 26 euro op vooruit zal gaan. Een ondernemer zou 100 euro kunnen besparen. In het aankomende jaar 2013 zal de ‘winst’ lager uitvallen, dat zal ongeveer een bedrag tussen de 3 en 11 euro zijn. Het vorige kabinet kondigde eerder al aan dat een huishouden met een gemiddeld verbruik de kosten juist zou zien oplopen. In 2013 met ongeveer 9 euro, in 2028 tot circa 120 euro per jaar.

Het huidige kabinet heeft plannen om in 2020 van alle opgewekte energie 16 procent duurzaam op te wekken. Via de zogenaamde regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE+) zal er een heffing worden toegepast om groene energie te bevorderen.

Volkskrant: D66 wil eerlijker heffing op groene stroom op energierekening

Geef een reactie

Laatste reacties (10)