Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66: publieke omroep moet online 'hobby's' uit eigen zak betalen

  •  
24-11-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
dekker-debat300_01.jpg
'Kerntakentest' moet hoofd- en nevenactiviteiten scheiden ... 'Online extra's, zoals Joop.nl, voortaan betalen met ledencontributie'
D66 zet tijdens het mediadebat op maandag in op een ‘kerntakentest’ voor de publieke omroep. De belangrijke kerntaak mag niet verwateren door nevenactiviteiten zoals nieuwssites en apps, vindt de partij. Dergelijke zaken zijn ‘marktverstorend’ en zouden voortaan betaald moeten worden uit ledencontributies, laat Tweede Kamerlid Kees Verhoeven weten aan Nu.nl.
Verhoeven wil geen namen van websites en apps noemen die volgens hem niet meer met belastinggeld betaald moeten worden, zegt hij aanvankelijk in het interview. Maar wel zet hij vraagtekens bij de lancering van de nieuwe NOS website en vraagt hij zich af of bijvoorbeeld de WK-app en de Olympische Spelen-app door de publieke omroep ontwikkeld zouden moeten worden. Verhoeven:
De NOS mag best nieuwsberichten op de site zetten, maar dan wel gericht op de kerntaak. De publieke omroep moet zich namelijk ook online onderscheiden van private nieuwssites en het is dus de vraag of er belastinggeld moet gaan naar opmerkelijk- en entertainmentnieuws.
Ook het nut van Twitterkanalen bijhouden met belastinggeld vindt hij twijfelachtig.
Alles buiten de kerntaak op eigen kosten
D66 stelt een zogenaamde kerntakentest voor. Alles wat niet door de test komt, is een nevenactiviteit die gerealiseerd dient te worden op eigen kosten, dus via ledencontributies. Verhoeven noemt als voorbeeld de omroepgidsen, websites als Sterren.nl, festival ‘De Wereld Draait Buiten’ en Joop.nl. Die worden al uit ledengeld betaald.
Verhoeven trekt een vergelijking met woningcorporaties:
Net als de publieke omroep hebben corporaties een belangrijke publieke taak die steeds meer verwatert door commerciële nevenactiviteiten. Minister Blok (Wonen, red. Nu.nl) komt nu met een uitgebreide lijst activiteiten die wel en niet in het algemeen belang zijn.
Zo’n lijst zou ook staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur een Wetenschap moeten opstellen. Het bakent de kerntaak van de publieke omroep af en benoemt welke activiteiten wegens marktverstoring ongewenst zijn. Verhoeven is bang dat noodlijdende dagbladen de dupe worden van online activiteiten van publieke omroepen. Kranten zoeken volgens hem naar online verdienmodellen om te kunnen overleven. “Het zou zonde zijn als dit door oneigenlijke concurrentie van omroepen niet lukt. Dan verliezen we belangrijke journalistieke redacties”, aldus Verhoeven.
Strenger dan Dekker
D66 stelt zich nog strenger op dan staatssecretaris Dekker, die eerder al aankondigde programma’s te willen toetsen op educatief, informatief of cultureel karakter. Daarbij noemde hij specifiek een aantal programmatitels, waaronder Bananasplit en Heel Holland Bakt, die volgens hem voortaan wel door commerciële omroepen geproduceerd konden worden. Hierop kreeg hij veel kritiek van omroepdirecteuren die vinden dat bemoeienis op programmaniveau niet aan een staatssecretaris besteed is.
Dekker wil ook de helft van het budget voor de omroepen beschikbaar maken voor externe producenten, om de concurrentie te bevorderen. D66 wil het liefst voor het hele budget concurrentie invoeren, meldt RD.nl.
Weinig animo externe producenten
Maar juist die beoogde externe producenten lijken weinig zin te hebben in concurrentie met de omroepen, blijkt uit een rondgang van Trouw. Maatschappelijke organisaties zoals het Wereld Natuur Fonds en Milieudefensie zeggen niet ‘eigen omroepje’ te willen spelen. En (niet nader genoemde) productiebedrijven hebben geen zin te concurreren met de omroepen die tegelijk ook nog steeds hun opdrachtgevers zijn.    
Bezwaar
Het CDA en de SP hebben bezwaren tegen de plannen van D66 en de staatssecretaris. CDA-Kamerlid Pieter Heerma is bang voor te veel elitaire en zware programma’s op NPO 1, 2 en 3. Jasper van Dijk van de SP stoort zich aan de zoveelste bezuinigingsronde bij de omroepen die door de staatssecretaris wordt doorgevoerd.
Het mediadebat over de plannen van Dekker is op maandag vanaf 10.00 uur live te volgen. Als de plannen door de Tweede en Eerste Kamer komen wil Dekker ze voor 1 januari 2016 invoeren.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.