65

D66: Teeven zet Nederland voor paal

De ene na de andere instantie tikt Nederland op de vingers om ons inhumane asielbeleid, maar Teeven geeft geen krimp

“Het moge duidelijk zijn: met de manier waarop de regering Rutte-Asscher asielzoekers behandelt, staat Nederland internationaal te kijk.” Dat schrijven Jan Paternotte, Salima Belhaj, Tobias Dander en Klaas Verschuure, D66-woordvoerders in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht), vandaag in de Volkskrant.

Recentelijk werd Nederland opnieuw door respectievelijk de VN en het Comité voor de Sociale Rechten van de Raad van Europa hard op de vingers te getikt. Terecht maar ook zorgelijk, schrijven de woordvoerders van D66:

Ons land valt op door een enorme behoefte om streng asielbeleid te voeren. Het doel daarvan is te voorkomen dat vluchtelingen asiel zoeken in Nederland. Het gevolg is echter dat Nederland op allerlei manieren de grenzen van menselijke waardigheid opzoekt en soms zelfs overschrijdt.”

Daarnaast negeert Den Haag haar humanitaire plichten en laat het de steden voor de kosten opdraaien, aldus het viertal: 

De vier grote steden nemen ondertussen hun verantwoordelijkheid. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben actie ondernomen en besloten om nachtopvang te verzorgen voor de groep uitgeprocedeerde asielzoekers, zodat deze mensen in ieder geval niet ’s nachts in de kou op straat hoeven te zwerven. Daarmee betalen die steden ook meteen de rekening die – zelfs volgens de VN – bij staatssecretaris Teeven thuishoort.

Zij roepen het kabinet daarom op om ‘haar koppigheid te laten varen’ en ‘onmiddellijk noodhulp te bieden aan uitgeprocedeerde vluchtelingen’.

Cc-foto: Ministerie van Veiligheid en Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (65)