127

D66 wil sociaal akkoord openbreken

'Bescherming ontslagrecht zorgt er voor dat mensen nu geen baan krijgen'

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het sociaal akkoord wordt opengebroken. Volgens hem kosten de afspraken uit het akkoord dat werkgevers en werknemers eerder dit jaar sloten banen en staat het noodzakelijke hervormingen in de weg.


Pechtold wil dat de hervorming van de arbeidsmarkt zoals die in het regeerakkoord staat niet langer wordt uitgesteld. De hervormingen zijn uitgesteld tot 2016 en moeten in 2018 van kracht worden. Het sociaal akkoord heeft volgens hem ‘geen eigenaar’ meer omdat niemand er verantwoordelijkheid voor wil nemen. Het regeerakkoord zou volgens Pechtold 70.000 banen opleveren, het sociaal akkoord vernietigt banen. “Er worden bijna geen vaste contratcen meer aangegaan”. Hij noemt het voorbeeld van de bouw waar veel bouwvakkers wereken als zzp-er omdat geen bedrijf meer mensen durft aan te nemen. Als het hun eigen keuze is om als zelfstandige vindt Pechtold dat prima, maar nu ziet hij dat mensen min of meer gedwongen worden te werekn zonder contract en daardoor oook zonder rechten. Hij roemde Duitsland waar de vorige – sociaaldemocratische – bondskanselier Schröder soortgelijke hervormingen doorvoerde als D66 voorstaat.

Over de begrotingsplannen van het kabinet: “Rutte beloofde iedereen 1000 euro en nu krijgen de minima 100 euro extra, dan houden ze nog 900 euro tegoed. Daar trapt toch niemand in?”

Geef een reactie

Laatste reacties (127)