Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daar is 'ie weer: duizend euro voor de werkende

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_Stratenmaker_RoelWijnants_300.jpg
Kamermeerderheid wil lagere pensioenpremie ... Werkende zou er 1000 euro per jaar aan overhouden ... AFM kraakt 'pensioenoptimisme' van het kabinet ... FNV: gevolgen pensioenplannen niet aanvaardbaar
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de pensioenfondsen hun premies verlagen, meldt de NOS. Werkenden kunnen er dan zo’n 1000 euro per jaar op vooruitgaan. Het kabinet wil de mogelijkheden om met belastingvoordeel pensioen op te bouwen per 2015 fors inperken. Dat moet de schatkist 2,9 miljard euro opleveren. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP vinden dat dan de premies ook omlaag moeten.
“De premies zijn onderdeel van het loon”, zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg tegenover de NOS. “Als er geen pensioen mee wordt opgebouwd, moet het ook terug naar de portemonnee van de mensen.” Dat is volgens hem ook goed voor de koopkracht en dus de economie.
De steun van D66 heeft het kabinet nodig om de pensioenplannen door de Eerste Kamer te krijgen. Daar heeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid.
Pensioenakkoord In het regeerakkoord is afgesproken dat de jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd van 2,25 naar 1,75 procent. Dat zou moeten kunnen omdat mensen langer werken en dus ook langer pensioen opbouwen, is te lezen bij BNR. Na bezwaren van bonden en werkgevers trok het kabinet 250 miljoen uit om deze maatregel af te zwakken. Vrijdag leidde dat tot een akkoord tussen kabinet en sociale partners. De jaarlijkse pensioenopbouw gaat nu naar 1,85 procent.
Niet aanvaardbaar D66’er Van Weyenberg wijst erop dat FNV-voorzitter Ton Heerts in een interview met NU.nl al afstand neemt van het pensioenakkoord dat vorige week met het kabinet is gesloten. In het interview noemt Heerts de gevolgen van deze afspraken “niet aanvaardbaar”.
Flickr_Stratenmaker_RoelWijnants_300_300
Volgens Heerts heeft een hele groep mensen door de plannen van het kabinet op hun 70e straks “na een heel werkverleden niet veel meer dan de AOW”.
Terwijl het kabinet ook vindt dat mensen straks meer voor hun zorg moeten betalen. Dan moeten ze wel voldoende inkomen hebben. “Maar als alle mogelijkheden voor een hoger pensioen straks zijn afgesneden, dan zit je op langere termijn pas echt met een probleem.
De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting met sociale partners, pensioenfondsen en deskundigen over het pensioenakkoord. De pensioenfondsen zijn vooralsnog niet van plan de premies te verlagen omdat ze hun buffers willen versterken.
Kabinet veel te optimistisch Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is het kabinet, en met name staatssecretaris Weekers van Financiën, veel te optimistisch over de toekomstige pensioenen. Dat schrijft de toezichthouder in een brief aan de Tweede Kamer.
Weekers beweert dat ook in de toekomst een pensioen op 70 procent van het laatst verdiende loon mogelijk blijft. Maar volgens de AFM zullen jongeren fors minder pensioen opbouwen. 
De staatssecretaris gaat namelijk uit van maxima, maar in de praktijk zal een werknemer nooit zoveel pensioen sparen. De berekeningen van Weekers komen hoger uit “dan berekeningen die aansluiten bij de feitelijke situatie”. De Pensioenfederatie, die de belangen van de pensioenfondsen behartigt, “betreurt” de berekening van Weekers en pensioenuitvoerder APG zet er “grote vraagtekens” bij. Uitsluitend in een perfecte wereld met perfecte pensioenfondsen worden die cijfers gerealiseerd, stelt APG.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.