55

Dáárom wordt geprotesteerd tegen Monsanto

De documentaires Food, Inc en Bitter Seeds tonen pijnlijk aan hoe de smerige handel van Monsanto er in de praktijk uit ziet

Zaterdag 25 mei wordt over de hele wereld geprotesteerd tegen multinational Monsanto. Ook in Nederland wordt de ‘March aganist Monsanto’ georganiseerd. Waarom zou je op de barricade gaan tegen dit bedrijf? De volgende twee documentaires maken het pijnlijk duidelijk.


Monsanto is het Amerikaanse chemiebedrijf dat genetisch gemanipuleerde zaden en giftige bestrijdingsmiddelen produceert en over de hele wereld aan de man brengt via koppelverkoop. Zo zijn de gepatenteerde zaden van het bedrijf bestand tegen de onkruidverdelger Roundup. Als je als boer de zaden van Monsanto gebruikt, kom je er niet onderuit ook Roundup te gaan gebruiken en andersom. Boeren mogen de zaden na het oogsten niet nogmaals gebruiken maar moeten nieuwe zaden kopen. Hoe dit in de praktijk uit pakt is onder andere verfilmd in de documentaires Food, Inc en Bitter Seeds.

In Food, Inc. zit het persoonlijke verhaal van een aantal Amerikaanse boeren die het met Monsanto aan de stok kregen, omdat ze het patentrecht zouden schenden. De veelal kleine boerenbedrijven waren niet opgewassen tegen de lange adem en juridische druk van Monsanto en gaven de strijd uiteindelijk op. Kijk hier het Monsanto fragment uit Food, Inc. De hele film is hier te zien.

Een soortgelijk verhaal is verfilmd in de documentaire Bitter Seeds over de uitzichtloze situatie waarin Indiase katoenboeren zich bevinden. Ook hier spelen de genetisch gemanipuleerde zaden en het bijbehorende bestrijdingsmiddel van Monsanto een verwoestende rol. De film opent met een schokkend cijfer: ieder uur pleegt er in India een katoenboer zelfmoord. De Indiase boeren willen een betere katoenproductie om het hoofd boven water te houden, steken zich daarom in de schulden door de zaden en bestrijdingsmiddelen van Monsanto te kopen, komen niet meer uit die schulden omdat de prijs niet in verhouding is tot de opbrengst en plegen uiteindelijk zelfmoord. De trailer van Bitter Seeds staat hier.

In Nederland worden de producten van Monsanto nog steeds gepromoot. Bijvoorbeeld door het televisieprogramma Eigen Huis & Tuin van RTL, dat reclame maakt voor Roundup. Een woordvoerster van RTL verklaarde hierover aan de redactie van Joop dat het een eenmalig sponsoring betrof. Hoewel het product van Monsanto vanaf 2018 verboden wordt voor particulier gebruik in Nederland, is het nu nog wettelijk toegestaan en zag RTL geen reden om het product niet te promoten. Indien het product op een juiste manier wordt gebruikt, is het niet schadelijk, benadrukte de woordvoerster. Uit eerder onderzoek van de universiteit van Caen blijkt dat Roundup onder meer geboorteafwijkingen kan veroorzaken en de deling van cellen kan verstoren. Maar als je Roundup correct gebruikt, is er volgens RTL niets aan de hand.

Eerder verscheen op Joop: Miljoenen marcheren tegen Monsanto

Geef een reactie

Laatste reacties (55)