Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dader aanval op synagoge in Pittsburgh gepakt

  •  
27-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Pittsburgh
De dader van een schietpartij bij de Tree of Life synagoge in Pittsburgh is de 46-jarige Robert Bowers. Hij zou antisemitische teksten hebben geschreeuwd terwijl hij om zich heen schoot. Er zouden twaalf aanwezigen geraakt zijn, waaronder vier agenten. De agenten zouden buiten levensgevaar zijn. Over het lot van de anderen is nog veel onzeker. Lokale media spreken van acht doden, meldt de NOS. Op het moment van de aanval zouden er honderd aanwezigen in de synagoge zijn geweest. Bowers werd na een klopjacht overmeesterd en is meegenomen voor verhoor. Hij zou geroepen hebben “dat alle Joden dood moeten.”
Bowers zou een uur voor hij zijn gruweldaad uitvoerde een bericht hebben achtergelaten op het sociale medium GAB, wat erg populair is onder rechtsextremisten. Hij suggereerde dat “HIAS, een Joodse organisatie die vluchtelingen helpt, zijn mensen afslacht. Hij zou niet werkeloos toe kunnen kijken terwijl dat gebeurde.” De Amerikaanse president Donald Trump trok de schietpartij direct de politiek in. Hij zei in een eerste reactie dat het niet gebeurd was als er gewapende beveiligers in het gebouw waren. Hij pleitte voor een snelle doodstraf bij die soort misdaden. Een verslag van CNN ter plekke is hieronder te vinden:
Cc-foto: JPeisler
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.