Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Daklozen in de schaduwzijde van Silicon Valley die je nooit ziet

  •  
02-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
dakl_300.jpg
Tech-mekka kent hoogste percentage daklozen van het land .... Stad van de 'deeleconomie' zet daklozen opnieuw op straat
Silicon Valley is een van de plekken op aarde waar het meeste geld verdiend wordt. Apple zit, Google ook en noem ze maar op. Het is ook het gebied van waaruit het evangelie van de zogenaamde ‘deeleconomie’ wordt gepredikt want daarvoor heb je software en computers nodig en die maken ze daar.
Maar de hoge dichtheid miljonairs en goed betaalde technici heeft er ook toe geleid dat de huizen onbetaalbaar zijn geworden. Wie even in de problemen komt staat al snel op straat. Sterker nog het gebied telt de meeste daklozen van het land, circa 7500 mensen. De meeste van hen komen niet af op de rijkdom maar zijn er geboren. En het zegt niets over werk of geen werk, mislukt of niet mislukt. “Ik heb teveel geld om in aanmerking te komen voor sociale woningbouw en te weinig voor een regulire woning,” legt een dakloze uit. Sinds jaren woont een deel van de daklozen, zo’n 300 mensen, in een zelfgebouwd kampement met de bijnaam de Jungle. Maar dat gaat veranderen want de gemeente San Jose heeft gezegd het kamp af te breken. Voor kerst moet iedereen verdwenen zijn. Waarheen? Dat weet niemand. Niet elk probleem blijkt op te lossen met een app.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.