Laatste update 23:27
8

David Cameron: ik had aandelen in offshorebedrijf van mijn vader

itvplayDe Britse premier David Cameron had aandelen in het offshorebedrijf van zijn wijlen vader Ian. Het bedrijf kwam in opspraak door de onthullingen van de Panama Papers, waardoor de premier onder vuur kwam te liggen. In een exclusief interview  met ITV nieuws geeft Cameron toe dat hij geprofiteerd heeft van de rijkdom van zijn ouders, waarvan nu blijkt dat niet altijd op even eerlijke wijze vergaard is.

Ian Cameron was van 1980 tot zijn dood in 2010 directeur van Blairmore Holdings. Het fonds heeft al die tijd geen belasting betaald aan het Verenigd Koninkrijk. Toen die informatie openbaar werd, eiste de oppositie in het parlement een onderzoek naar Cameron en zijn familie. De premier gaf geen krimp, wat verwonderlijk was omdat hij in 2012 de belastingontwijking van de komiek Jimmy Carr ‘moreel verwerpelijk’ noemde.

Cameron had 5.000 aandelen, samen met zijn vrouw. Ze betaalden 12.500 Britse pond voor hun belang en verkochten het vier maanden voor hij als minister aantrad, voor 31.500 pond (ongeveer 25.000 euro). Volgens Cameron heeft hij daarom ook ‘niets te verbergen’.

Ik heb belastingen betaald op de dividenden die ik ontving. De winst was op de normale manier onderhevig aan alle Britse belastingen. Ik wil zo duidelijk mogelijk zijn over het verleden, het heden en de toekomst, want ik heb eerlijk gezegd niets te verbergen.

Ik ben trots op mijn vader en wat hij gedaan heeft, de zaak die hij heeft opgestart en al de rest. Ik kan er niet tegen dat zijn naam door het slijk wordt gehaald. Ik heb een andere weg gekozen dan mijn vader, mijn grootvader en overgrootvader, die allemaal effectenhandelaars waren.

Ik heb niets te verbergen over mijn zaken en ik sta klaar om vragen te beantwoorden. Ik vrees dat veel kritiek gebaseerd is op een misvatting. Blairmore Investment werd niet opgericht met het idee om belastingen te ontduiken.

De verklaring van Cameron is nog opmerkelijker omdat hij een paar dagen geleden nog helemaal ontkende aandelen te hebben gehad en het offshorebedrijf van zijn vader een ‘privéaangelegenheid’ noemde.

Ik ben geen eigenaar van aandelen, ik heb een salaris als premier en ik heb wat spaarcenten waar ik rente over krijg en ik heb een huis. Ik heb geen aandelen, offshoretrusts of -fondsen of dat soort dingen.

Het volledig interview is hier te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)