18

De andere forenzentaks: Je leven gaat er aan

Onderzoek toont verwoestende werking van lange reistijden

De forenzentaks van de Kunduz-coalitie maakte zo’n storm van protest los dat praktisch alle partijen er snel hun handen vanaf trokken. Maar nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat forensen ook een zware belasting is voor je persoonlijk leven en gezondheid.

File Autostrade Auto
Onderzoekers van de Amerikaanse Brown University achterhaalden dat een uur per dag forensen (half uur heen, half uur terug) voor de gemiddelde persoon 30 procent minder slaap betekent, 6 procent minder tijd voor lichaamsbeweging, 6 procent minder tijd voor de gezinsmaaltijd en 4 procent minder tijd om eten te koken. Stuk voor stuk gezonde bezigheden.

Het onderzoek onder bijna 25.000 mensen toont aan dat een uur langer dan gemiddeld forensen een terugval van 6 procent in gezonde activiteiten betekent, bij 2 uur forensen is dat het dubbele. Opmerkelijk genoeg bleek dat de reistijd nauwelijks van invloed is op hoe lang er iedere dag televisie wordt gekeken.

De onderzoekers geven ook een paar tips om de negatieve effecten tegen te gaan, bijvoorbeeld door de auto op een verder gelegen parkeerplaats neer te zetten zodat je nog een beetje wandelt. Fietsen naar het werk is natuurlijk nog beter. Nederlanders wonen gemiddeld tussen de 15 en 20 kilometer van hun werk. De auto is met stip het favoriete vervoersmiddel.

Huffington Post: Long Commute Takes Away From Healthy Activities, Study Suggests

Hoe zit het met jou? Reis je te lang naar je werk? Wat doe je tegen al dat stilzitten en tijdverlies?

cc-foto: Komimo

Geef een reactie

Laatste reacties (18)