Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'De Belastingdienst faalt, u betaalt'

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vestia_05.jpg
Uitvoering huurverhoging scheefwoners moeilijk: 'Belastingdienst heeft gegevens niet op een rij' … Oplossing: 4 procent huurverhoging voor iedereen
Huurders die te veel geld verdienen zouden dit jaar, net als vorig jaar, te maken krijgen met een forse huurverhoging. Maar, net als vorig jaar, zijn er ook dit jaar problemen met het verstrekken van de salarisgegevens aan corporaties door de Belastingdienst. Het gevolg: een deel van de huurders krijgt heen extra huurverhoging. Dat zeggen de corporaties en koepelvereniging Aedes tegen NOS.
De Belastingdienst heeft de gegevens van veel huurders niet op een rijtje, zo blijkt. De corporaties hebben de gegevens nodig om de inkomensafhankelijke huurverhoging door te voeren, maar krijgen in een aantal gevallen te horen dat de eigenaar van de woning, de huurder of het inkomen niet bekend is, of dat het huisnummer niet klopt.
De NOS schrijft:
Bij de meeste corporaties ontbreekt bij 10 tot 30 procent van de woningen de gegevens, zoals bij Wonen Zuid en WoonGoed 2-Duizend in Limburg, Groen Wonen Vlist in Haastrecht en Wonen Noordwest Friesland in Dokkum. Bij corporatie Beter Wonen Vechtdal in Hardenberg is het zelfs mis bij alle adressen.
Enkele corporaties kunnen de gegevens helemaal niet opvragen, omdat ze al weken wachten op een inlogcode voor de website van de Belastingdienst. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Thús Wonen in Dokkum.
Met de verhoging van de huur wil het kabinet scheefhuurders aanpakken. Corporaties en particuliere verhuurders mogen per 1 juli de huren voor mensen met een inkomen tot 33.614 euro met 4 procent verhogen. Verdien je tussen 33.614 euro en 43.000 euro per jaar? Dan mag de huur met 4,5 procent omhoog. Wie 43.000 euro of meer verdient, kan een huurverhoging van maximaal 6,5 procent tegemoet zien. Minister Blok hoopt dat scheefwoners hierdoor verhuizen naar een koopwoning.
De woningcorporaties kunnen het extra geld dat hierdoor wordt opgehaald goed gebruiken, omdat ze dit jaar een verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro aan het Rijk moeten betalen.
De gegevens van de Belastingdienst moeten uiterlijk volgende week binnen zijn om de verhoging door te voeren. Meerdere corporaties hebben hier geen vertrouwen in en hebben daarom maar besloten voor alle huurders de huur te verhogen met vier procent.
cc-foto: Gerard Stolk

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.