Laatste update 18:56
4

De boze hammen van 50Plus en de managers van Rutte II

Kee & Van Jole over politieke ruzies en hoe je die moet voorkomen. Eerst over 50Plus, waar het weer eens hommeles is. Het bestuur is opgestapt uit onvrede over de voorzitter en die is vervolgens ook opgestapt. Binnenhof-insider Peter Kee, tevens werkzaam als parlementair redacteur voor Pauw, vertelt ook nog even over een heuse vechtpartij die in de partij is uitgbroken. In de bestuurscrisis ziet hij de hand in van de Poetin van 50Plus, de seniorentsaar Jan Nagel. “Hij is een geweldig schaker en als hij iemand weg wil hebben dan lukt dat.”

Francisco van Jole constateert dat een schaker pionnen nodig heeft en dat het daar steeds mis mee gaat bij 50Plus. En trouwens bij alle ouderenpartijen, al sinds ze circa een kwart eeuw geleden in de Kamer kwamen. “In Engeland is er nu gedoe over de benaming die ze daar hebben voor dit soort types. Gammons, oftewel gekookte ham, omdat als je ze op tv ziet ze altijd van die opgewonden roze wangen hebben. Dit soort ouderen zijn altijd boos omdat ze zich tekort gedaan voelen. Niks is goed of het deugt niet. En ze maken ruzie met iedereen en dus ook met elkaar.”

Daarna gaat het over ‘Vrienden tegen wil en dank. De lessen van het tweede kabinet-Rutte’, het boek van parlementair journalisten Wilma Borgman en Max van Weezel. Kee vertelt over hoe Mark Rutte op een zeer druk bezochte presentatie het eerste exemplaar woensdagochtend in Den Haag in ontvangst nam en daarbij een geniale speech afstak. Hij memoreerde daar ook aan het befaamde eerste optreden van Rutte en Samsom bij Pauw & Witteman waar Lucky TV een dodelijke parodie op maakte. Hoewel parodie, Rutte erkent nu zelf dat het optreden eigenlijk een kant-en-klare sketch was.

Een dark room scene, noemt Van Jole het “omdat de rest van Nederland volledig in het duister tastte over waar die twee mee bezig waren.” Hij zegt dat het boek vlot geschreven is en leest als een trein maar het wel een managementboek lijkt. Veel gaat over hoe conflicten voorkomen moeten worden en de sfeer goed gehouden. “Het is niet een kabinet waar we veel aan terug zullen denken. Ze hadden het goed met elkaar maar anders dan bij Paars I was de bevolking daar geen deelgenoot van. Als ik het lees word ik met terugwerkende kracht weer kwaad over hoe de PvdA VVD-beleid heeft uitgevoerd.”

 

Beluister Kee en Van Jole ook als podcast. Of nog beter: abonneer je

Geef een reactie

Laatste reacties (4)