Laatste update 08 augustus 2018, 14:54
45

De Bovengrondse: het Rokin in Amsterdam wordt de Beyoncé Boulevard

Gewapend met zelf gemaakte straatnaambordjes hebben activisten van De Bovengrondse vandaag in verschillende Nederlandse steden de openbare ruimte wat vrouwelijker gemaakt. Al vroeg in de morgen ging Het Parool op pad met feministen in Amsterdam. Als het aan hen ligt, gaat de Dam voortaan de Dame heten en het Rokin als Beyoncé Boulevard door het leven.

De krant schrijft:
‘Met straatnamen besluiten wij wie het waard zijn om te eren, nu zijn dat vooral mannen. Daar moet verandering in komen,” verklaart initiatiefnemer Santi van den Toorn de actie.’ Om die reden gingen verschillende groepen naast Amsterdam ook in Ede, Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Den Haag, Delft, Arnhem, Leiden en Nijmegen aan de slag met het vervangen van straatnamen die vernoemd zijn naar een man.

Uit een onderzoek van De Correspondent bleek al eerder dat vrouwen ruim ondervertegenwoordigd zijn in het Amsterdamse straatbeeld. Los van de sekse zijn het vooral schrijvers en politici die vernoemd worden. Hoe de man-vrouw verhouding elders ligt is niet duidelijk.

Cc-foto: Jonathan Gill

Geef een reactie

Laatste reacties (45)