94

De Graaf: ‘Barbertje moest hangen’

Fred de Graaf, afgetreden voorzitter Eerste Kamer, stelt geen fouten gemaakt te hebben en noemt vertrek na Wilders-rel 'zuur', ziet zichzelf als slachtoffer

Aftredend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) heeft dinsdagmiddag een verklaring afgelegd over de rel die is ontstaan over het onthouden van een prominente rol aan Geert Wilders, bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. De Graaf, die aftrad omdat door de affaire zijn onpartijdigheid in twijfel werd getrokken, ontkent fouten te hebben gemaakt.


Update 15:30

De NOS meldt:

De afgetreden Eerste Kamervoorzitter De Graaf vindt dat “Barbertje moet hangen”. Dat zei hij tegen journalisten, nadat hij in de Eerste Kamer een toelichting had gegeven op zijn opstappen naar aanleiding van de commotie over de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Op de vraag wat hij bedoelde met “Barbertje moet hangen”, verwees hij naar wat er in de Tweede Kamer is besproken. Volgens De Graaf wilde de Tweede Kamer hem weg hebben. 

De uitdrukking ‘Barbertje moet hangen’ wil zeggen dat er hoe dan ook iemand gestraft moet worden, ongeacht of deze schuldig is. De uitspraak is ontleend aan de Max Havelaar van Multatuli.

De Graaf meent dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld. Hij benadrukte in een toelichting op zijn opstappen dat er veel onzin is beweerd over de gang van zaken en dat hij alleen  opstapt omdat zijn onafhankelijkheid in het geding was. Hij herhaalde nogmaals dat hij Wilders niet heeft geweerd en dat hij zelf niet vindt dat hij verkeerd heeft gehandeld. De Graaf:

Als Wilders de voor de hand liggende kandidaat was geweest, dan had ik hem benoemd. Ik heb wel eerlijk tegen de Volkskrant gezegd dat een plaats van Wilders in de Commissie veel aandacht zou hebben getrokken.

De Graaf wordt voorlopig vervangen als voorzitter door CDA-senator Franken.

Eerder:

De NOS meldt:

Hij noemt zijn vertrek heel zuur, zei hij toen hij aankwam bij de Eerste Kamer, waar hij rond 13.30 uur een verklaring aflegt. (…) Zijn laatste dag noemt hij “spannend en niet leuk.” De Graaf heeft altijd ontkend dat hij Wilders op 30 april heeft geweerd uit de Commissie van In- en Uitgeleide in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In een brief schreef de voorzitter van de Senaat dat hij het ten zeerste betreurt dat de indruk is ontstaan dat hij Wilders via een kunstgreep zou hebben weggehouden.

De affaire werd onthuld door de Volkskrant waarna de VVD-top op het vertrek van De Graaf heeft aangedrongen. Volgens geruchten zou met zijn opstappen de positie van Tweede Kamer-voorzitter Van Miltenburg (VVD) gered moeten worden.

Lees ook Francisco van Jole: Geert, onze kleine dictator

Geef een reactie

Laatste reacties (94)