29

De groene romance tussen Klaver en Samsom

Kee & Van Jole over de klimaatwet en de opmerkelijke samenwerking tussen PvdA en GroenLinks

Bij Pauw aan tafel presenteerden GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Diederik Samsom hun plan om een klimaatwet te ontwerpen. Door die wet zouden toekomstige kabinetten gehouden worden aan harde doelstellingen om de klimaatcrisis te bezweren. In Oh, Oh Den Haag bespreken Pauw-redacteur Peter Kee en Joop-eindredacteur Francisco van Jole de opvallende stap.


Meteen al aan het begin botsen Kee & Van Jole vanouds als de parlementair redacteur van Pauw vertelt hoe het duo terechtkwam in de talkshow en opmerkt dat het klimaat een saai onderwerp is. Van Jole gaat daar tegenin en stelt dat vooral Nederlandse media het klimaat als saai behandelen. Kee reageert geïrriteerd op de kritiek: “O jee, gaan de sluizen weer open?”

Daarna praten de twee verder over de implicaties van het voorstel. Volgens Kee wordt het bij de VVD weggelachen. Van Jole constateert dat het doel weliswaar goed is maar de methode nadelen heeft. De wet, die door Klaver vergeleken wordt met de regels die er gelden voor het begrotingstekort, ontneemt partijen de mogelijkheid een eigen beleid te voeren en zet daarmee de democratie buiten spel. “Zoals dat in Griekenland is gebeurd waar de bevolking een partij heeft gekozen die vanwege de begrotingsregels niet mag doen waarvoor ze gekozen is.” Volgens Van Jole is het wenselijker de VVD te overtuigen, Rutte beweerde ooit ‘groen rechts’ te zijn maar in de praktijk wemelt het bij de liberalen van de klimaatontkenners.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)