Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De moslimorganisaties die Zijlstra wil verbieden bestaan niet

  •  
19-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-19-om-21.55.29
Het plan van Halbe Zijlstra om islamitische organisaties aan te pakken via een verbod op kerkgenootschappen, wordt door specialist religie en recht Teunis van Kooten al direct afgeschoten. Hij doet dat in een interview met Trouw.
"Het woord ‘kerkgenootschap’ is een rechtsvorm uit het Burgerlijk Wetboek, merkt Van Kooten op. Een rechtsvorm die alleen gekozen kan worden door religieuze gemeenschappen. Maar, zo zegt Van Kooten: ‘Er zijn in Nederland nauwelijks islamitische organisaties die daarvoor kiezen. Moslims kiezen er doorgaans voor om een stichting of vereniging te worden. En die kunnen, zoals elke andere stichting of vereniging, al gewoon worden verboden en ontbonden."
Oftewel, de organisaties die Halbe Zijlstra zo graag wil verbieden, bestaan helemaal niet. Echt heel moeilijk om daar achter te komen was het niet.
"Hoeveel islamitische organisaties er geregistreerd zijn als kerkgenootschap kun je heel eenvoudig op de site van de Kamer van Koophandel nagaan. Ik deed het net meteen even, en vind er met verschillende zoekwoorden, ‘islamitisch’, ‘islam’, ‘moskee’, drie in totaal. Dit plan is het roeptoeteren van een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Symboolwetgeving, zou je ook kunnen zeggen."
Dat Zijlstra populistische uitspraken doet over zaken waar hij geen kaas van heeft gegeten is overigens niet heel verrassend meer. Eerder wilde hij al cosmetische ingrepen voor in Nederland verblijvende vluchtelingen verbieden die sowieso al niet werden vergoed. Met betrekking tot het uitgeven van verblijfsvergunningen wilde Zijlstra een wet invoeren die al flink wat jaren bestaat.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.