Laatste update 19:59
179

De Hond peilt monsterzege voor Baudet

Volgens opiniepeiler Maurice de Hond zouden de verkiezingen voor de Provinciale Staten van morgen weleens uit kunnen draaien op een monsterzege voor de uiterst rechtse partij van Thierry Baudet, Forum voor Democratie. Mogelijk streeft de partij zelfs de VVD voorbij in Eerste Kamerzetels. Ook GroenLinks wint fors en zal haar zetelaantal mogelijk verdubbelen. Dat maakte De Hond zojuist bekend bij de Wereld Draait Door.

Volgens De Hond zullen de tragische gebeurtenissen in Utrecht de uitslag van morgen beïnvloeden, met name door de hogere opkomst. Hij verwacht dat met name de PVV daarvan zal profiteren, maar dan is wel de vraag of dat ten koste gaat van de VVD of FVD. In zijn analyse van de peilingen schrijft De Hond:

De laatste drie partijen, VVD, PVV en FVD worden samen besproken omdat er een behoorlijk sterke relatie is tussen de uitslag die deze drie morgen zullen behalen t.a.v. de prognose. Uit onze onderzoeken van dit weekend blijkt dat de VVD problemen heeft bij het “verdedigen” van hun rechterflank. Dat is met name goed zichtbaar geworden na de aankondiging van de reactie van de regering op de doorberekening van het klimaatakkoord. VVD- en CDA-kiezers die hetzij behoren tot klimaatsceptici of geen geld over hebben voor maatregelen in het belang van het klimaat, zien in toenemende mate FVD als alternatief. Tegelijkertijd is het ook zo dat hoewel bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen de VVD de grootste werd, dat maar was met 16% van de stemmen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd het 21%, maar dat kwam deels doordat het dan ook gaat over wie je als premier wilt hebben en door de gebeurtenissen met de Turkse minister in Rotterdam. En dat is niet relevant bij de keuze voor de Provinciale Staten.

De andere grote winnaar van de verkiezingen wordt GroenLinks, aldus De Hond:

GroenLinks heeft het bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen slecht gedaan met een score van ruim 5%. Bij de Tweede Kamerverkiezingen was die score ruim 9%. Sindsdien is GroenLinks in de peilingen gestegen en dat was ook te zien bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Alleen lijkt het erop dat door de aankondiging van de regering van afgelopen woensdag naar aanleiding
van de doorberekening van het Klimaatakkoord het verlies van D66 naar GroenLinks wat beperkt is. De kans is het grootst dat GroenLinks verdubbeld. Daarmee zou GroenLinks groter kunnen worden dan CDA of PvdA. En de grootste linkse partij worden. Ook iets dat weinigen zich 16 jaar geleden zouden kunnen voorstellen.

Geef een reactie

Laatste reacties (179)