174

De Krom: ‘Helft mensen in bijstand moet aan het werk’

Maar bezuinigingen op re-integratiemiddelen gaat gewoon door

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken wil ongeveer de helft van de mensen die momenteel in de bijstand zitten, eruit hebben. In een interview met het ANP stelt hij: ‘150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand kunnen werken. Of dat nu geheel of gedeeltelijk is.’

De nieuwe bijstandsregeling wordt deel van de Wet werken naar vermogen. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, die nu nog een beroep kunnen doen op de Wajong of de sociale werkplaats, zullen in 2013 ook onder deze regeling vallen. De VVD’er houdt vol dat ‘iedereen die kan werken, dat ook moet doen’.

De Krom beargumenteert dat er nu al 135.000 vacatures openstaan, terwijl er 1,3 miljoen mensen een uitkering hebben. ‘Een deel kan echt niet werken, maar een kleine half miljoen mensen kan dat wel’. 

De staatssecretaris wil dat gemeenten straks extra hard gaan ingrijpen. Wanneer er niet wordt meegewerkt bij het vinden van een baan, moet er flink gekort worden op de uitkering. Ook kunnen gemeenten voortaan een tegenprestatie vragen. Zo zouden mensen bijvoorbeeld voortaan bij gemeentewerken aan de slag moeten.

Tegelijkertijd bezuinigt De Krom wel op re-integratiemiddelen. Geld om mensen weer aan het werk te helpen ‘moet effectiever worden ingezet’.

Lees meer hierover bij De Volkskrant: De Krom wil helft mensen in bijstand aan het werk zetten

cc-foto: Piet Plaat

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (174)