187

De laatste fatwa

Kamerlid Tofik Dibi roept moslims op om zich niet langer te laten leiden door 'geloofsgenoten die zich Allah wanen'.

Kamerlid Tofik Dibi roept samen met PvdA collega Ahmed Marcouch, programmamaker Naima Azough en theoloog Mohamed Ajouaou moslims op zich niet langer te laten ‘reduceren tot willoos onderdanen van geloofsgenoten die zich Allah wanen’.

In een ingezonden stuk in de Volkskrant schrijven de vier:

Op 11 september 2001 hebben extremisten niet alleen vliegtuigen gekaapt en drieduizend levens verwoest, maar is ook het islamitische geloof gekaapt. Op die zwarte dag tien jaar geleden is onze diepste levensovertuiging in gijzeling genomen door een kleine minderheid van radicale moslims. Ook toen Mohammed B. Theo van Gogh afslachtte met achterlating van islamitische teksten, is een onschuldig mens van zijn leven beroofd en zijn wij opnieuw bestolen van onze godsdienst. 

De schrijvers willen dat dat verandert. Ze vinden het dan ook tijd voor het ‘uitvaardigen van de allerlaatste fatwa’:

Fatwa’s zijn decreten die worden uitgevaardigd door één of hooguit een handjevol geleerden. Hoewel fatwa’s oprechte antwoorden kunnen zijn op oprechte vragen van een individuele moslim, zijn het vaker topdown besluiten die moslims opdragen hoe te denken, voelen en handelen. Onze fatwa komt niet van boven, maar van onderop. Van de gewone redelijke moslim.

De vier vinden nu de tijd gekomen voor een laatste fatwa die moslims opdraagt mens te zijn:

De laatste fatwa is een oproep tot zelfstandig denken, tot leren en discussiëren. Tot openlijk en vrij met elkaar van mening verschillen.

Bij de oproep is de website finalfatwa.com gelanceerd. De site heeft de oproep in drie talen (Nederlands, Engels en Arabisch) en heeft de mogelijkheid een steunbetuiging te tekenen.

Denk zelf: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (187)