13

De mamamythe ontkracht: vrouw met kind niet minder productief

Onderzoek wijst uit: wel of geen kind geeft geen verschil in productiviteit op de werkvloer

Onderzoekers ontkrachten de mythe dat vrouwen met kinderen minder productief zouden zijn op de werkvloer dan vrouwen zonder. Onder meer doordat moeders organisatorisch sterk zijn, is er geen verschil op te maken.

Werkgevers hebben het volgens de onderzoekers bij het verkeerde eind wanneer ze de voorkeur geven aan vrouwelijke werknemers zonder kinderen. Werkende moeders blijken uit het onderzoek van Matthias Krapf, Hendrich W. Ursprung en Christian Zimmermann, even productief te zijn.

De onderzoekers screenden profielen van 10.000 mannelijke en vrouwelijke economen. Ze onderzochten wie wel of geen kinderen had, op welk punt in hun carrière ze een gezin hebben gesticht en hoe dat van invloed was op hun carrière. Aan de hand van het aantal researchpapers dat ze hadden gepubliceerd, werd hun productiviteit gemeten. Het verschil was nagenoeg verwaarloosbaar.

Volgens de onderzoekers spannen de economen die een kind willen zich in de periode die daaraan voorafgaat extra in, om op die manier de carrièreschade te beperken. Wanneer de ouder weer aan het werk gaat, lonen de organisatorische skills en die werkethiek die daarbij kwamen kijken zich. Moeders springen bovendien veel efficiënter met hun tijd om.

De Morgen: Mythe over minder productieve mama’s ontkracht

ff-coto: Tom & Katrien

Geef een reactie

Laatste reacties (13)