Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De man die stil stond tegen Erdogan

  •  
18-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
ANP-23775545.jpg
Erdem Gunduz stond stokstijf en doodstil in protest tegen politiegeweld in Turkije, en werd wereldberoemd
Het was bedoeld als een slimme manier om de regels tegen samenscholen op het Taksimplein te omzeilen, nadat de Turkse premier Erdogan het plein afgelopen zaterdag had laten schoonvegen door de politie. Choreograaf Erdem Gunduz zou er een maand blijven staan. In zijn eentje. Alleen rust nemend in de drie uur per etmaal waarin een vriend hem zou vervangen. Het liep anders.
Nadat hij maandagavond zijn positie op het, toen nog rustige, Taksimplein had ingenomen, trok zijn verschijning al snel de aandacht. Stokstijf, doodstil, moederziel alleen, stond hij met een tas met water aan zijn voeten en zijn blik ferm gericht op het portret van Ataturk. De hashtags #standingman en #duranadam (staande man in het Turks) verspreidden zich razendsnel, vergezeld van foto’s, protestleuzen en memes.
taksim1
Om Gunduz tegen de aandacht van welwillende medestanders en buitenlandse pers te beschermen, vormden vrienden en sympathisanten een grote kring om hem heen. Een groepje jongeren wist de menselijke barrière te doorbreken en stelde zich naast de staande man op. Dit vormde aanleiding voor de politie om in te grijpen en het protest op te breken. Gunduz wist te ontkomen, maar tien jongeren werden afgevoerd in een politiebusje.
Inmiddels staan er op uiteenlopende  plekken en pleinen in Turkije mensen stil in protest tegen het politiegeweld van Erdogan.
standingman

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.