14

De Morgen steekt hand in eigen boezem, zegt ‘sorry’ voor racistische grap

Update: Vlaamse krant biedt excuses aan … 'Lachen met racisme blijft, zo blijkt nu weer, een dunne lijn' ... Vlaamse krant beeldt presidentieel echtpaar Obama af als apen en drugsdealer

Op sociale media wordt woedend gereageerd op een ‘grap’ van de Vlaamse krant De Morgen. In het kader van het bezoek van de Obama’s aan Europa heeft de krant een special gemaakt over de eerste zwarte president. De achterzijde van die special is een satirische pagina met de titel Obama Herald.

Update 08.15
De redactie van de Vlaamse krant De Morgen heeft haar excuses aangeboden aan ‘al wie zich beledigd voelt door de betreffende passage in de krant’. De krant steekt de hand in eigen boezem in een artikel genaamd ‘Is De Morgen racistisch?‘ In het artikel poogt de redactie uit te leggen waarom de krant dacht dat de betreffende passage niet als kwetsend zou worden ervaren. De krant schrijft:

De denkfout die ook ditmaal gemaakt werd, is de overtuiging dat racisme algemeen niet meer aanvaard wordt en dat er dus veilig mee kan gelachen worden. Het kan als absurde grap bedoeld zijn om een zwarte president te doen veranderen in een aap, maar te licht wordt hier vergeten dat, met name in de VS, de schandelijke gelijkstelling tussen zwarten en apen nog geregeld opduikt. En dan is het niet om te lachen bedoeld. Het maakt het erg begrijpelijk dat sommigen zich gekwetst voelen door de poging tot satire in de krant.

Eerder:

De makers zeggen de Russische president Poetin om een bijdrage gevraagd te hebben maar dat die wegens tijdgebrek wat beelden instuurde. Op een beeld is Obama te zien met de tekst: “Eerste zwarte president van de VS. Begint wiet te verkopen.” dat kan gezien worden als een stereotype verwijzing naar zwarten en drugshandel. Het plaatje daarnaast is echter nog sterker racistisch. President Obama en zijn echtgenote Michelle worden afgebeeld als apen, een beeld dat alleen door racisten wordt gebruikt. Wat de satire er aan is, is onduidelijk. Dat blijkt ook uit de afkeurende reacties van onder meer europarlementariër Marietje Schaake. Een van de twitteraars met kritiek blijkt ook nog eens gevolgd te worden door het team van de president.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)